Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsflickor i Ingå riskerar förlora kär hobby på grund av coronaepidemin

Fyra flickor står på rad vid ett fotbollsmål.
Flera flickor behövs. Emilia Lindström, Emilia Suoniemi, Nea Klingberg och Frida Wasström hoppas på att få nya lagkompisar för att laget skall kunna fortsätta. Fyra flickor står på rad vid ett fotbollsmål. Bild: Ilse Klockars / Yle Ingå,allaktivitetshallar,fotboll,Juniorfotboll,Emilia Lindström

Coronaepidemin har påverkat junioridrotten på mindre orter. Inför den kommande säsongen har F-13-laget i IIF Fotboll i Ingå endast åtta spelare.

Nu riskerar laget att upphöra och efterlyser därför flera flickspelare.

Om laget inte hittar nya intresserade spelare före utgången av januari, kommer laget antagligen att läggas ner.

Nu har laget åtta spelare. Så här känner Nea Klingberg och Emilia Suoniemi om att kanske vara tvungna att sluta med en kär fotbollshobby:

- Jag skulle bli ledsen. Då får jag inte spela matcher och utvecklas, säger Nea Klingberg.

- Jag skulle bli verkligt ledsen för att det har varit jätteroligt. Om det slutar vet jag inte vad jag skall göra. Då ligger jag bara hemma och går i skola, jag blir en lat människa, som inte orkar göra något, tror Emilia Suoniemi.

Två fotbollsintresserade flickor framför ett fotbollsmål
Kom med i ett roligt lag. Det uppmanar Emilia Suoniemi och Nea Klingberg alla flickor födda 08-09. Två fotbollsintresserade flickor framför ett fotbollsmål Bild: Ilse Klockars / Yle Ingå,fotboll,Juniorfotboll,allaktivitetshallar,Emilia Suoniemi

Motivationen tryter utan matcher

I våras hade flicklaget i Ingå 14 spelare. Bollförbundets juniorserie för åldersklassen var planerad att inledas april.

På grund av coronaepidemin sköts seriestarten upp till sommaren.
Då hade flera spelare tröttnat på att endast träna och att inte få spela matcher.

- Den här säsongen har vi inte spelat någon serie eller turneringar. Det var meningen att serien skulle börja i april men starten blev uppskjuten till sommaren. Då hade redan flera flickor slutat och vi var för få för att delta, berättar lagets tränare Jani Klingberg.

Juniorfotbollstränare står på fotbollsplan i allaktivitetshall
Coronaepidemi får laget på fall. Tränare Jani Klingberg tror att bristen på matcher lett till att många flickor slutat. Juniorfotbollstränare står på fotbollsplan i allaktivitetshall Bild: Ilse Klockars / Yle fotboll,Ingå,allaktivitetshallar,Juniorfotboll,Jani Klingberg

- Vi tränar för att spela matcher och utan matcher orkar spelarna
inte längre komma på träningar, och så slutar de, säger Jani Klingberg om orsaken till att flera spelare slutat.

Lagidrott behövs för flickor i Ingå

Bodil Hinds dotter Frida spelar i F-13-laget och som förälder ser hon att det vore viktigt att även i framtiden kunna erbjuda en möjlighet till lagidrott för flickor i Ingå.

- Jag tycker det har varit otroligt fint att det funnits möjlighet att spela fotboll för flickor. Jag skulle själv ha velat spela fotboll som ung, med det fanns inte för flickor i Karis där jag växte upp, konstaterar Bodil Hinds.

Flickor passar en fotboll till varandra
Laggemenskapen är det bästa. I F-13-laget är det viktigaste att ha roligt och utvecklas tillsammans. Flickor passar en fotboll till varandra Bild: Ilse Klockars / Yle Ingå,fotboll,Juniorfotboll,allaktivitetshallar,flickfotboll

- Det finns inte riktigt lagsporter i Ingå, det skulle kännas roligt om vi fick mera flickor med och det skulle vara möjligt för laget att fortsätta, säger hon.

Hon vill lyfta fram både det roliga, och den utvecklande aspekten, som gemenskapen i ett lag innebär för flickorna.

- Alltid vinner flickorna ju inte sina matcher men det har varit en bra mentalitet i laget. Det viktiga är att ha roligt och flickorna har inte deppat även om det inte alltid har blivit vinster. Det har varit bra stämning trots allt, berättar Bodil Hinds.

Efterlysning: Nya spelare välkomna!

Laget har nu ett par veckor på sig att hitta nya spelare. Anmälningstiden till Bollförbundets juniorserie går ut den sista januari.

- Om vi inte får med flera spelare före seriens anmälningstid är slut är vi troligen tvungna att lägga ner laget. Vi borde ha minst 12 spelare och flera får det gärna komma med, konstaterar tränare Jani Klingberg.

Spelare står med foten på en fotboll
Endast glatt humör behövs. Alla flickor välkomnas med i fotbollslaget, inga förhandskunskaper behövs för att prova på fotboll. Spelare står med foten på en fotboll Bild: Ilse Klockars / Yle fotboll,Ingå,Juniorfotboll,flickfotboll

Jani Klingberg välkomnar alla flickor födda 2008-09 att prova på fotboll.

- Det enda man behöver är att vara glad, ingenting annat krävs i vårt lag. Man får väldigt gärna komma och prova när som helst, uppmuntrar han.

Spelarna Nea Klingberg och Emilia Suoniemi skickar sina hälsningar till alla flickor som överväger att kanske börja spela fotboll.

- Fotboll är roligt och vårt lag är ett roligt lag. Vi åker på jätteroliga turneringar tillsammans, säger Nea.

- Vi hjälper och är snälla mot varandra. Vi är glada och skrattar på varje träning. Vi har jätteroligt på träningarna. Vi är ett roligt lag och det är jätteroligt att spela, hälsar Emilia.

Vad betyder det för flickfotbollen i Ingå om laget upphör?

- Det skulle vara mycket dåligt. Då skulle vi sakna ett lag för yngre flickor i Ingå. Vi har ett samarbetslag med EIF i en äldre åldersgrupp, men vi är det enda laget för unga flickor, efter oss finns det ingenting.

- Och det blir svårt att få ihop ett nytt lag, om detta slutar, konstaterar tränare Jani Klingberg.

Laget tränar från och med den 11.1 på måndagar klockan 16.45 och onsdagar klockan 19.15 i allaktivitetshallen i Ingå. Det går även bra att kontakta laget på förhand.

Texten ändrades 13.1 kl 8:55 gällande var laget tränar.