Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Politisk kris i Estland då premiärministern avgår – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Risainen Viron lippu.
Molnen hopar sig över Estlands politik. Risainen Viron lippu. Bild: Petteri Bülow / Yle Estland,Estlands flagga,Estlands flagga

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Regeringskris i Esland

Estlands premiärminister Jüri Ratas avgår och landet befinner sig härmed i regeringskris.

Jüri Ratas meddelade på morgonnatten att han lämnar sin post. Det rapporterar det estniska rundradiobolaget ERR.

Bakom händelsen ligger misstankar om korruption i Ratas parti Centerpartiet.

Snart får 80-åringar coronavaccin i Helsingfors

Helsingfors siktar på att vaccinera de som är 80 år eller äldre från och med slutet av nästa vecka. Då räknar staden med att ha vaccinerat vårdpersonal samt personal och klienter på äldreboenden och andra boenden där det finns dygnet-runt-vård.

Att vaccinera personer som är 80 år eller äldre blir det första stora testet av de rutiner man i olika städer har byggt upp inför vaccineringar av större mängder personer på kort tid.

En vårdare i Raseborg ger den första sprutan åt en i vårdpersonalen den 11. januari 2021.
Flera kommuner har också övat inför coronavaccinationerna. En vårdare i Raseborg ger den första sprutan åt en i vårdpersonalen den 11. januari 2021. Bild: Raseborgs stad Raseborg,Västnyland,raseborg covid 19-vaccinering

Tysk överraskning: Klimatmålet nås tack vare corona

I Tyskland har coronakrisen lett till att landet plötsligt uppfyller det klimatmål som man hade satt upp för år 2020.

Tysklands klimatmål är fyrtio procent mindre koldioxidutsläpp än under jämförelseåret 1990. Man har bedömt det som orealistiskt.

Men nu har en tankesmedja kommit fram till att coronakrisen plötsligt har sänkt koldioxidutsläppen med över 42 procent jämfört med 1990.

Solpaneler på ett av snö täckt fält i Tyskland
De förnybara energikällornas andel uppgick enligt Agora Energiewende ifjol till omkring 45 procent av elproduktionen. Solpaneler på ett av snö täckt fält i Tyskland Bild: Johnny Sjöblom / Yle solpaneler,solenergi,förnybara energikällor,energi,elektricitet,Tyskland

Donald Trumps sista försök att störa Joe Biden

President Donald Trumps administration har under sina sista veckor vid makten börjat försvåra den blivande presidenten Joe Bidens möjligheter att utöva sin egen utrikespolitik gentemot Kina, Kuba och Iran samt i kriget i Jemen.

Det är Trumps och utrikesminister Mike Pompeos sista försök att lägga ut landminor för att begränsa Bidens handlingsrum, enligt experter.

Ny snöig dag att vänta

Efter den synnerligen snöiga tisdagen vaknar södra Finland till en ny dag med mera snöfall som kan utgöra en fara i trafiken.

Snöovädret som fick namnet Toini har krafter kvar ännu i dag onsdag. Enligt Meteorologiska institutet kan det snöa ymnigt lokalt i södra Finland under början av dagen. Det kan dröja fram till eftermiddagen innan snöfallet upphör helt.

En buss ligger på sned i snödrivan invid en väg.
Snöovädrat orsakade många trafikolyckor på tisdagen. En buss ligger på sned i snödrivan invid en väg. buss,trafikolycka

Väder

Mulet och på många håll snöfall. På dagen norrifrån småningom mest uppehåll. Temperaturen är på dagen -5 till -15 grader. I norr -20 till -35 grader.

Läs också