Hoppa till huvudinnehåll

Ny dag, mera snö – myndigheterna upprepar varningar till bilister särskilt i söder

En person med en snöslunga.
På tisdagskvällen gick snöslungorna heta på många gårdar i södra Finland. Snöröjningsarbetet fortsätter på onsdagen. En person med en snöslunga. Bild: Lehtikuva snöslunga,snö,Snöskottning

Efter den synnerligen snöiga tisdagen vaknar södra Finland till en ny dag med mera snöfall som kan utgöra en fara i trafiken.

Snöovädret som fick namnet Toini har krafter kvar ännu i dag onsdag. Enligt Meteorologiska institutet kan det snöa ymnigt lokalt i södra Finland under början av dagen. Det kan dröja fram till eftermiddagen innan snöfallet upphör helt.

Det har utfärdats varningar för dåligt väglag i så gott som hela södra och västra Finland. I söder varnas dessutom för hala trottoarer.

Vid energibolagen bedömer man att antalet elavbrott kan börja öka igen under onsdagen, då snömängden ökar. Under tisdagen var som mest 12 000 hushåll strömlösa, särskilt i Egentliga Finland.

Tidigt på onsdagsmorgonen var antalet hushåll utan el cirka 4 000, fortfarande främst i landets sydvästra delar.

Under dagens lopp avtar snöfallet och ersätts småningom med sträng kyla i hela landet. På torsdag och fredag väntas temperaturer mellan 20 och 25 köldgrader och i norr kan temperaturen till och med närma sig -40 grader.

Läs också