Hoppa till huvudinnehåll

Nytt parti på väg att grundas – tidigare sannfinländare skapar "blåsvart rörelse"

Terhi Kiemunki i tingsrätten i Tammerfors
Tidigare Sannfinländaren och riksdagsassisteten Terhi Kiemunki är antecknad som sekreterare i föreningen. Bilden är från tingsrätten i Tammerfors år 2017. Terhi Kiemunki i tingsrätten i Tammerfors Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen Terhi Kiemunki,Sannfinländarna,partier,riksdagsassistent

En grupp tidigare sannfinländare står i beråd att registrera ett nytt parti som de kallar blåsvart, rapporterar tidningsgruppen Uutissuomalainen (kräver inloggning).

I december registrerades den blåsvarta rörelsen som förening (på finska Sinimusta liike). Nästa steg är att registrera sig som politiskt parti. Man har börjat samla de 5 000 anhängarkort som behövs.

Rörelsen betecknar sig som nationalistiskt sinnad.

I ledningen finns personer som tidigare har hört till Sannfinländarna eller till partiets ungdomsförbund.

Ordförande för den förening man bildat är Tuukka Kuru som har figurerat i ytterhögerkretsar. Vice ordförande är Olavi Saarelainen som bland annat har väckt uppmärksamhet i Lempääläs fullmäktige med uttalanden som ansetts rasistiska. Båda har varit medlemmar i Sannfinländarnas ungdomsförbund.

Sekreterare för föreningen är Terhi Kiemunki som avskedades från Sannfinländarna år 2017 på grund av oklara reseräkningar. I andra sammanhang är hon dömd för hets mot folkgrupp på grund av rasistiska uttalanden.

Enligt Uutissuomalainen vill gruppen vänta till senare med att informera om sina planer.

Läs också