Hoppa till huvudinnehåll

Brr! I dag blir vinterns kallaste dag på många håll i landet

Aurinko paistaa lumikinoksiin pakkassäällä.
Enstaka strängare kölddagar under vinterhalvåret är inte ovanliga i Finland Aurinko paistaa lumikinoksiin pakkassäällä. Bild: Sami Takkinen / Yle vinter,köld,väderlek,Kuopio

I dag och i morgon blir det riktigt kyligt på många håll i landet. Mot slutet av veckan tar mildare väder vid när molntäcket ökar.

Natten var riktigt kall i mellersta och södra Lappland samt i nordöstra Österbotten (Koillismaa), det vill säga Taivalkoski och Kuusamo. I Muonio kyrkoby sjönk kvicksilvret till minus 39 grader i morse och till minus 37,5 i Kiutaköngäs i Kuusamo.

– Kölden kan ännu bli strängare på torsdagen eftersom högtrycket nu förstärks, säger Helena Laakso, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet till STT.

Det är ett högtryck från öst som för med sig kallt och friskt väder till stora delar av landet.

Kallare än minus 20 grader vid sydkusten

Det gäller att hämta in några fler vedklabbar än vanligt i södra Finland. Det blir ännu kyligare under kvällen och natten och det kallaste vädret väntas på fredag morgon i södra och mellersta Finland, uppger Meteorologiska institutet.

Enligt prognoserna kan det bli kallare än minus 20 grader längs landets sydkust. Enligt Helena Laakso kan det som kallast bli kring 30 minusgrader i dag och i morgon i mellersta Finland.

Köldvarningar har utfärdats i så gott som hela landet, förutom på Åland och i norra Lappland.

På veckoslutet väntas vädret bli mildare på många håll. I morgon växer molntäcket i öst och kölden mildras lite, säger Yles meteorolog Joonas Koskela till Yle Uutiset.

– I söder är också lördagen en ganska kall dag, men efter det blir det mildare.

Det innebär ändå inte att den vita vintern skulle vara över. Enligt meteorolog Koskela hålls temperaturerna på minussidan och snön på marken. Enligt en tiodygnsprognos hålls temperaturen på minus även i södra Finland.

Väglaget har förbättrats

Då yrvädret Toini drog in över Finland i början av veckan var väglaget dåligt många håll, men i dag torsdag är inga varningar som rör väglaget längre i kraft i Finland.

– Landsvägarna kan ändå vara hala i dag, varnar jourhavande meteorolog Helena Laakso.

Kalla vintrar inte ovanliga

Även om en del av vintrarna har varit milda i Finland under 2000-talet är enstaka strängare kölddagar under vinterhalvåret inte ovanliga, uppger väderprognosföretaget Foreca.

– Under flera vintrar har det som kallast varit kallare än 35 minusgrader. Också minus 40-gradersgränsen har överskridits i Finland flera år under 2000-talet, säger Forecas jourhavande meteorolog Anna Latvala för STT.

Men minus 45-gradersgränsen har vi inte nått på flera år, enligt Meteorologiska institutet gjorde Finland det senast år 1999.

Källa: Yle Uutiset, STT