Hoppa till huvudinnehåll

Chefsöverläkare Peter Nieminen: ”Vi måste vara beredda på att det kan ta hela året innan alla har fått vaccin”

Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Chefsöverläkare Peter Nieminen ser hoppfullt på sommaren. Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus. Bild: Vasa centralsjukhus bildbank läkare,vasa centralsjukhus

Före sommaren kan de flesta i riskgruppen ha fått vaccin mot coronavirus. Det kan ändå dröja innan alla finländare är vaccinerade, tror Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen. Trots det ser han försiktigt positivt på sommaren och hösten.

I Vasa sjukvårdsdistrikt är vaccineringen mot coronaviruset i gång, och många ställer sig nu frågan när det är deras tur att bli vaccinerade. Chefsöverläkare Peter Nieminen har dessvärre inget exakt svar att ge på den frågan.

– Jag skulle gärna säga ”så snart som möjligt”, men tyvärr är vi beroende av leveranserna från producenterna. Riskgrupperna kommer vi nog att få vaccinerade i februari–mars, säger Nieminen.

Nieminen tror att man kommer att komma i gång med massvaccineringarna senast i april. Tidtabellen är dock beroende av många faktorer, bland andra världsläget och försäljningslov för nya vacciner.

Enligt Nieminen kommer troligtvis de flesta äldre och personer i riskgruppen att vara vaccinerade före sommaren.

– Vi måste ändå vara beredda på att det kan ta hela året innan alla finländare har fått sitt vaccin.

Kommunerna ansvarar för massvaccinering

För att organisera massvaccineringarna kommer man inom sjukvården bli tvungen att plocka personal från andra uppgifter. Nieminen hoppas att man ska kunna utnyttja den privata sjukvården och studerande.

– Det är helt klart att man måste lösgöra folk från sina vanliga sysslor.

Enligt Nieminen var tillgången på sjukvårdsmaterial bättre i Österbotten än på många andra håll. Men den här våren kommer det antagligen att råda brist på exempelvis sprutor globalt.

– Vi kommer troligtvis inte att ha några problem med den saken här, men jag vet att det kommer att bli ett stort problem både i Finland och globalt.

Det är kommunerna som ansvarar för massvaccineringarna. Hur det kommer att gå till i praktiken är ännu osäkert, men enligt Nieminen kan man möjligen organisera det i idrottshallar eller liknande.

– Det måste vara så mycket utrymme att man tryggt kan vara en större mängd människor. Man ska kunna hålla säkerhetsavstånd och helst kunna gå in genom en dörr och ut genom en annan, säger Nieminen.

Tidsbokning kan enligt Nieminen vara ett alternativ för att hålla folkmängden hanterbar. Det kan dock vara svårt när det handlar om väldigt stora mängder.

– Det är mycket att tänka på. Det blir enormt mycket arbete.

Nytt vaccin möjligen i februari

De vacciner som ges nu distribueras via centralsjukhusen, vilket innebär en del logistiska utmaningar.

Nieminen säger att det nya vaccinet från AstraZeneca kommer att medföra mindre logistik. AstraZenecas vaccin kan förvaras i kylskåp, vilket gör att kommunerna kan beställa en större mängd på en gång, och blir det över kan man skicka tillbaka.

– Det väntar jag själv speciellt mycket på.

AstraZenecas vaccin kan få försäljningstillstånd i slutet av januari. Fördelarna gentemot Pfizer-Biontechs vaccin som distribueras nu är enligt Nieminen att det är billigt och att det redan finns i stora mängder.

– Det är så enorma mängder som behövs, så vi får nog inte direkt så att det räcker till alla. I bästa fall får vi i hela Finland några hundra tusen doser i mitten av februari.

Med den mängden borde man ändå kunna täcka en stor del av riskgrupperna.

När man kan börja leva som normalt igen vågar Nieminen inte säga. Det viktigaste just nu är att få riskgrupperna vaccinerade.

– Jag skulle tro att sommaren redan är bättre, och att det framåt hösten bara blir ännu bättre om det inte redan är bra.

Läs också