Hoppa till huvudinnehåll

Coronaepidemin verkar ha stannat upp men oron för det muterade viruset är stor - nu skärps gränskontrollerna

De muterade virusvarianterna orsakar oro bland beslutsfattare och myndigheter. Nu ska gränskontrollerna skärpas och regeringen ska igen förhandla om strängare reserestriktioner till Finland.

- Regeringen har igår slagit fast att vi tar fram nya rekommendationer för resor och reserestriktioner i vårt land. Det är viktigt att vi ser till säkerheten också vid Finlands gränser. Vi ska se till att alla testas vid gränsen, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Regeringen förhandlar om de nya reserestriktionerna under nästa vecka.

- Att trygga hälsosäkerheten vid gränsen i sydvästra Lappland samt när det gäller trafiken i hamnarna i Helsingfors är en stor utmaning, säger Kiuru.

Enligt Kiuru ska alla som reser över Finlands gräns skickas på coronatest.

En kvinna i blått munskydd står vid en mikrofon. Hon är klädd i svart tröja och har håret i en hästsvans. I händerna har hon ett pappersark som hon viker på mitten.
Vi måste ta till kraftiga förebyggande åtgärder för att hindra det muterade viruset från att sprida sig, sa minister Krista Kiuru på torsdagen. En kvinna i blått munskydd står vid en mikrofon. Hon är klädd i svart tröja och har håret i en hästsvans. I händerna har hon ett pappersark som hon viker på mitten. Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,ministrar

Hundra personer i karantän på grund av muterat virus

Enligt Institutet för Hälsa och välfärd har nu 61 fall av de nya, muterade virusversionerna konstaterats i Finland. Det finns en variant som härstammar från Storbritannien, en som härstammar från Sydafrika, samt en som härstammar från Brasilien som inte ännu har påträffats i Finland.

Den brittiska varianten är mer smittsam än den normala varianten av covid-19,medan den sydafrikanska varianten verkar orsaka allvarligare symtom hos unga och friska.

- 59 av fallen är av den brittiska varianten och två av fallen är av varianten från Sydafrika, säger Puumalainen.

Flygtrafiken till Storbritannien, Irland och Sydafrika är stoppad fram till den 18 januari. Transport- och kommunikationsverket Traficom väntas fatta ett nytt beslut om flygstoppet inom de närmaste dagarna.

Enligt överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för Hälsa och välfärd har ungefär hundra personer nu försatts i karantän på grund av den nya virusmutationen.

- Trots att läget är bättre hos oss än på många andra håll utgör det nya muterade viruset en risk för att epidemin igen kan börja spridas snabbare. Vi tar nu till kraftiga förebyggande åtgärder, säger Krista Kiuru.

Enligt Puumalainen måste man nu vara särskilt noga med smittkedjorna som gäller det muterade viruset för att kunna minimera spridningen av den virusvarianten.

Alla fall som härstammar från utlandet undersöks, precis som smittkluster som uppstår i hemlandet.

Sanna Marin med munskydd framför mikrofoner på Ständerhusets snöiga trappa.
Statsminister Sanna Marin vill inte se att man lättar på restriktionerna i det här skedet. Sanna Marin med munskydd framför mikrofoner på Ständerhusets snöiga trappa. Bild: Benjamin Suomela/Yle Politiikka,Regeringen Marin,Ständerhuset,januari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,Covid-19-provtagning,Sanna Marin,Finlands statsminister

Inför regeringsförhandlingarna i Ständerhuset sa statsminister Sanna Marin att hon anser att det finns en stor risk för att viruset sprider sig snabbt också här i Finland om det muterade viruset slår rot i samhället.

- Min linje är att vi hellre handlar tidigare och mer kraftigt än väntar för länge, sa Marin då.

258 nya coronafall under torsdagen, läget överlag något bättre

Enligt hälsomyndigheten THL har 258 nya fall av coronavirus konstaterats i Finland under det senaste dygnet.

Det här betyder att totalt 39 335 personer smittats av coronavirus i vårt land. Incidensen är nu 64.

- Ungefär 30 patienter vårdas på intenstivvårdsavdelningen per vecka. Läget på intensivvårdsavdelningarna är stabilt just nu och vården vid sjukhusen räcker till, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki som är strategichef vid Social- och Hälsovårdsministeriet.

THL uppger också att sex nya coronarelaterade dödsfall har registrerats under det senaste dygnet. Det innebär att totalt 616 personer har avlidit i covid-19 i Finland.

Antalet patienter på intensivvårdsavdelningarna har ökat med en person under det senaste dygnet, det vill säga 29 personer får just nu intensivvård. För tillfället vårdas totalt 155 covidpatienter på sjukhus i Finland, det vill säga fem fler än i går.

Enligt Taneli Puumalainen ser det ut som om spridningen har stannat av något i vårt land och coronfallen har inte ökat efter jul och nyår på det sätt som man oroade sig för.

Tre personer står vid mikrofoner klädda i munskydd. I förgrunden en man, bakom honom två kvinnor.
Kanslichef Kirsi Varhiala, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru samt överläkare Taneli Puumalainen under torsdagens presskonferens. Tre personer står vid mikrofoner klädda i munskydd. I förgrunden en man, bakom honom två kvinnor. Bild: Handout coronavirus,presskonferens,Krista Kiuru

- Belastningen på sjukhusen är något mindre nu än innan julen, vilket är positivt. Det är totalt sett färre som vårdas på sjukhus men antalet inlagda på intensivvårdsavdelningen är ungefär samma som innan jul, säger Puumalainen.

Också läget inom det värst drabbade sjukvårdsdistriktet, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, har förbättrats något.

Långsam vaccinering i norr - men hjälp är på väg

Hittills har över 50 000 personer vaccinerats för coronavirus. Myndigheterna har ändå fått kritik för att vaccinerandet går långsamt.

- Det är klart att vi måste börja vaccinera snabbare. Vi får nu 50 000 doser per vecka från Pfizer Biontech. Den här takten fortsätter fram till februari - sen ökar takten, säger Taneli Puumalainen.

Den här veckan har man i Nyland börjat vaccinera personal och boende inom äldrevården.

Två sjukskötare i skyddsutrustning.
Coronavaccineringarna av hälsovårdspersonalen har kommit igång men ännu släpar man efter i tidtabellen. Två sjukskötare i skyddsutrustning. Bild: Titta Puurunen / Yle coronavaccin,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,sjukskötare,vaccinering,Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt,Mellersta Finlands centralsjukhus,Jyväskylä

Ett orosmoment är Lappland där avstånden är långa och logistiken blir krånglig. Pfizer Biontechs vaccin kräver en förvaringstemperatur på -70 grader celsius.

Nu har läkemedelsbolaget Modernas vaccin ändå fått försäljningstillstånd i Finland och den första leveransen på 5000 doser väntas inom kort.

- Det här vaccinet ska skickas primärt till Lappland där vi haft problem med Biontech Pfizers vaccin, säger Puumalainen.

I slutet av januari tar EU ställning till om läkemedelsbolaget Astra Zeneca får försäljningstillstånd.

Här kan du ta del av chatten från dagens presskonferens:

Artikeln uppdaterades om nya dödsfall i covid-19 klockan 13.53.