Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 14.1

Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingin Hernesaaressa tehtiin koronavirustestejä lumisessa säässä 4. tammikuuta 2021.
Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingin Hernesaaressa tehtiin koronavirustestejä lumisessa säässä 4. tammikuuta 2021. Bild: Silja Viitala / Yle januari,2021,Helsingfors,Ärtholmen,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,Covid-19-provtagning,Coronatestning,provtagning,Drive-in,Mehiläinen Oy,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Visir,skyddskläder,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,anonymitet

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Fortsättningsvis får inte fler än tio personer samlas

Rekommendationen om att inte fler än tio personer får samlas på offentliga och allmänna tillställningar fortsätter. Det meddelar Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Eftersom coronaläget är så som det är ansåg Regionförvaltningsverket (RFV) det nödvändigt att förlänga begränsningen till den 8 februari.

Om man vill är det möjligt att samlas men inte fler än tio personer på samma gång. Om man gör det påminner RFV om att följa de anvisningar och rekommendationer som Institutet för hälsa och välfärd (THL) samt Undervisnings- och kulturministeriet gett ut.

RFV ger en stark rekommendation att undvika alla fysiska sammankomster som inte måste ordnas.

RFV har inte behörighet att ge rekommendationer om privata tillställningar.

Infektionsläkare välkomnar skärpta gränskontroller

Under torsdagsförmiddagen informerade Social- och hälsovårdsministeriet att gränskontrollerna skärps och att alla som kommer in i landet ska testas för coronaviruset. Nästa vecka ska regeringen förhandla om nya reserekommendationer.

Infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus välkomnar striktare gränskontroller och nya rekommendationer.

- Vi har haft bättre läge här i Finland så vi borde ha gjort det redan tidigare. Men det är bra att det sker nu än inte alls, säger Juha Salonen.

Samtidigt efterlyser Salonen att fler går och testar sig med låg tröskel. För tillfället tas det färre prover i Vasa sjukvårdsdistrikt jämfört med i höstas.

- Incidenstalet ökar och vi har ganska hög procent av testade som är positiva. Det viktigaste är att människor går och testar sig och det har jag sagt många gånger förut.

Folk i riskgrupper vaccineras innan sommaren

Det är många som undrar när de kommer att bli vaccinerade mot covid-19. Chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus har inget entydigt svar att ge.

– Jag skulle gärna säga ”så snart som möjligt”, men tyvärr är vi beroende av leveranserna från producenterna. Riskgrupperna kommer vi nog att få vaccinerade i februari–mars, säger Nieminen.

Senast i april tror Nieminen att de kan vara igång med massvaccineringar. Men det beror på tillgång på vacciner.

– Vi måste ändå vara beredda på att det kan ta hela året innan alla finländare har fått sitt vaccin.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

För fjärde dagen i rad meddelar vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten att inga nya fall av coronaviruset konstaterats inom sjukvårdsdistriktets område. Senast ett fall konstaterades var den 10 januari.

Inga patienter vårdas på sjukhus för coronavirus.

Incidensen för de senaste 14 dagarna per 100 000 invånare är 7,7.

Mellersta Österbotten befinner sig i epidemins första fas som är grundfasen.

17 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

När Vasa sjukvårdsdistrikt sammanfattar det senaste dygnet står det klart att 17 nya fall av covid-19 konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Sammanlagt har 1 417 fall konstaterats sedan pandemins utbrott.

Incidenstalet, antalet fall per 100 000 invånare, har nu stigit till 61. Igår var incidenstalet 59.

Korsnäs, Malax, Korsholm och Jakobstad befinner sig i epidemins tredje och värsta fas spridningsfasen. Övriga nio kommuner befinner sig i epidemins andra fas accelerationsfasen.

Under onsdagen togs 202 prover, allt som allt har 36 815 prover tagits inom Vasa sjukvårdsdistrikt sedan pandemins utbrott.

Vasa centralsjukhus fungerar som normalt för tillfället men har höjd beredskap.

Fyra nya fall i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har fyra nya fall av covid-19 bekräftats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Smittan har i majoriteten av fallen kunnat spåras till andra ställen i Finland och är kopplade till sedan tidigare kända smittkedjor.

Inga patienter vårdas för covid-19 inom specialsjukvården i Södra Österbotten för tillfället.

Allt som allt har 452 fall av covid-19 konstaterats inom Södra Österbotten sedan pandemins utbrott. Under onsdagen togs 221 prover, sammanlagt har man tagit 64 362 prover för covid-19 i Södra Österbotten sedan pandemins utbrott.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt ger nästa rapport på fredag eftermiddag efter att den regionala coronasamordningsgruppen haft sitt möte.

Läs också