Hoppa till huvudinnehåll

En man dömd för grovt narkotikabrott i Västra Nylands tingsrätt – också 38 andra brott räknas med i domen

Huumausainerikos oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa.
Mannen hade sålt droger via chattforum på mobilen. Bilden är en arkivbild och är inte en bild på mannen i fråga. Huumausainerikos oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa. Bild: Ronnie Holmberg / Yle narkotika,Helsingfors tingsrätt,narkotikabrott

En man född på 1990-talet har blivit dömd för grovt narkotikabrott och 38 andra brott. En stor del av de här brotten har skett i Lojo.

Nu står mannen inför ett ovillkorligt fängelsestraff på två år och tre månader. Domen innefattar narkotikabrott, stölder och brott mot trafiksäkerheten.

När mannen åkte fast för brotten avtjänade han ännu ett villkorligt straff för tidigare brott. Det här innebär att han också sitter en del av det tidigare straffet i fängelset.

Mannen erkände sig skyldig till grovt narkotikabrott. Han har tillsammans med en annan person sålt och innehaft en stor mängd droger.

Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Det handlade om cirka 1 200 doser av varierande former av narkotika. Arkivbild. Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver. Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov Droger

Det som beslagtogs hittades gömt på fler olika ställen runt om i den lägenhet där mannen bodde tillsammans med en kvinna, som numera har avlidit.

I hemmet hittades också en våg och anteckningar som antydde på försäljning av narkotika.

Även åtta andra narkotikabrott räknas in i domen, varav fyra är brott som innefattar användning av narkotika.

Förutom att mannen själv använt droger har han också sålt och innehaft en del droger vid flera tillfällen och i samband med de andra brotten.

Bland alla 39 brotten finns sex stölder och fyra rattfyllerier

En av de sex stölderna gjorde mannen tillsammans med en annan man född på 1990-talet.

Den andra mannen som var delaktig i stölden blev samtidigt dömd för innehav av 5,5 gram av drogen amfetamin och en annan stöld. Han blev dömd till 40 dagar villkorligt fängelse.

Mannen som dömdes för det grova narkotikabrottet blev också dömd för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fyra fall av rattfylleri.

Han blev fast för att ha kört ifrån polisen med en motorcykel utan att ha behörighet att köra fordonet.

Bland brotten som mannen gjort sig skyldig till finns också innehav av föremål som lämpar sig för att skada någon annan.

Mannen ska också betala sammanlagt runt 4 400 euro som ersättning till företagen och personerna som han stulit något av. Staten står för rättegångskostnaderna.

Läs också