Hoppa till huvudinnehåll

Förtroendekris i Lojo: Företag som planerar semesterby har obetalda räkningar som ingen reagerat på

En flygbild av ett område som omges av vatten. Det syns skog, åkrar och enstaka hus och vägar. Sommar och sol.
Området Fagernäs ligger naturskönt vid stranden av Lojo sjö. En flygbild av ett område som omges av vatten. Det syns skog, åkrar och enstaka hus och vägar. Sommar och sol. Bild: Lojo stad paloniemi

Lojo stad har hamnat i en förtroendekris. Företaget Intercol som planerar en semesterby på området Fagernäs i Lojo har skulder på närmare 100 000 euro till staden.

Planerna har fortskridit utan att någon tjänsteman från Lojo stad har reagerat på att skuldbördan hela tiden växte. Det här har lett till en förtroendekris mellan förtroendevalda och tjänstemän.

Projektledningen får inga stilpoäng

- Hur detta inte har uppdagats tidigare är svårt att förstå, säger stadsstyrelsens ordförande Pekka Luoma (Saml).

Han är ordentligt upprörd och vill se noggranna utredningar över det skedda.

- Stadens trovärdighet är satt på spel, säger Luoma.

Han vidhåller att det funnits problem i informationsgången mellan tjänstemän och förtroendevalda men kan inte säga exakt var det fallerat.

Stadsstyrelsen tog över ärendet

I måndags använde stadsstyrelsen sin rätt att överta ärenden från nämnder.

Styrelsen tog över ett beslut från nämnden för attraktionskraft från den 15 december, där nämnden föreslagit försäljning av en bastubyggnad och arrendering av strandtomt för semesterbyns ändamål.

Fagernäs (Paloniemi på finska) ligger några kilometer nordväst om Lojo centrum mot Sammatti. Tidigare verkade Fagernäs psykiatriska sjukhus på området och den byggnaden köptes av Intercol år 2018.

Tanken var då att den före detta sjukhusbyggnaden skulle fungera som wellness-center med badhotell och restaurang.

En vision som visar hur semesterbyn ska se ut.
Det här har varit visionen för hur Fagernäs kunde utvecklas. En vision som visar hur semesterbyn ska se ut. Bild: Lojo stad Lojo,sito

På stadsstyrelsens möte den 25 januari tas hela frågan om Fagernäs semesterby upp igen.

Semesterby i gungning

Hur det går för projektet med semesterbyn vågar Luoma inte sia om men säger att det i det här skedet finns alltför många osäkerhetsfaktorer.

- Det här måste vi nu ta lärdom av så att det inte inträffar igen, säger Luoma.

Höga tjänstemän var medvetna om situationen

Enligt tidningen Länsi-Uusimaa kände Lojos stadsdirektör Mika Sivula och direktören för enheten Livskraft Pekka Puistosalo till betalningssvårigheterna redan i slutet av sommaren. (Artikeln i Länsi-Uusimaa är bakom betalmur.)

Puistosalo kom då överens med företaget Intercol att räkningarna skulle vara betalda i mitten av oktober.

Efter det följde han inte aktivt med hur situationen utvecklade sig, eftersom han brukar få information av fastighetsförvaltningen eller ekonomiförvaltningen om räkningar blir obetalda.

Länsi-Uusimaa skriver att stadsstyrelsemedlemmen Hannele Maittila från gruppen Vårt Lojo anser det befogat att det görs en specialrevision, så att saker och ting reds ut ordentligt.

Stadsdirektören: övervakningen har inte fungerat

Stadsdirektör Mika Sivula säger för sin del till Länsi-Uusimaa att Intercol bad honom om att få tilläggstid att betala en räkning på 37 000 euro, som förfallit.

Sivula föreslog att företaget skulle betala en del av räkningen och att det skulle göras upp en tidtabell för när resten betalas.

Förra veckan fick han sedan veta att Intercol enbart hade betalat 10 000 euro och att resten blivit obetalt.

Enligt Sivula handlar det inte om att tjänstemännen har velat mörka situationen - det handlar helt enkelt om att övervakningen har fallerat.

Tidningen Länsi-Uusimaa var först med nyheten.