Hoppa till huvudinnehåll

Långsam massvaccinering i Ryssland – brist på både vaccin och förtroende

En kvinna i vit basker vaccineras av en kvinna klädd i vit jacka, hårskydd, munskydd samt blå plasthandskar.
Det förekommer motstridiga påståenden om hur många som verkligen har vaccinerats i Ryssland. En kvinna i vit basker vaccineras av en kvinna klädd i vit jacka, hårskydd, munskydd samt blå plasthandskar. Bild: /All Over Press Ryssland,vaccin,Coronavaccin

I Ryssland går vaccineringen mot covid-19 trögt framåt. I landets näst största stad S:t Petersburg tvingades myndigheterna den här veckan stoppa arbetet eftersom vaccinet hade tagit slut.

Massvaccineringen i Ryssland har nu pågått i över en månad. I staden S:t Petersburg har man kämpat med logistiska utmaningar.

Det ryska vaccinet Sputnik kräver specialkylskåp som är kallare än minus 18 grader för att kunna transporteras och förvaras.

Hittills har enbart 14 000 personer vaccinerats i staden med en befolkning på över fem miljoner människor.

Också produktionen av det ryska vaccinet haltar. Staden Petersburg tvingades helt stoppa vaccineringen den här veckan då vaccinet tog slut.

- Jag pratade med den firma som sköter logistiken och vi får nu 20 000 nya doser de närmaste dagarna så att hälsovårdscentralerna kan börja vaccinera igen, sa Andrej Sarana, vice ordförande för staden Petersburgs hälsovårdskommitté i en
intervju för Moskvas eko i tisdags.

Ont om vaccin

Staden förväntar sig en annan leverans med 68 000 doser ännu i januari. Det här är en stor besvikelse för guvernören som hade krävt 500 000 doser vaccin.

Det är främst hälsovårdspersonal, socialarbetare och lärare som vaccineras. Men även personer äldre än 60 år och de med kroniska sjukdomar, kommer först i kön.

Vaccineringen sköts via hälsovårdscentraler. Hittills har takten varit långsam, 1 000 vaccineringar per dag. Med den farten tar det flera år att vaccinera ens 70 procent av stadens befolkning.

Staden planerar därför att öka antalet mottagningar och införa dubbla skift. Det ska också bli möjligt att vaccinera anställda på stora fabriker.

En liten glasflaska med vaccinlösning. På flaskan finns en etikett med text på ryska.
300 000 doser av det ryska vaccinet har exporterats till Argentina. En liten glasflaska med vaccinlösning. På flaskan finns en etikett med text på ryska. Bild: /All Over Press Coronavaccin,vaccin,coronavirus

Det stora problemet är ändå att vaccinet saknas.

Myndigheterna skryter

Inte heller i huvudstaden Moskva kan man prata om någon massvaccinering.

Enligt stadens borgmästare hade 50 000 Moskvabor vaccinerats vid årsskiftet. En siffra som med all sannolikhet har fördubblats sedan dess.

Den ryska regeringens uppgifter om vaccineringen talar ändå ett helt annat språk.

- Mer än 1,5 miljoner doser har levererats till de ryska regionerna och över 800 000 människor har vaccinerats, sa hälsovårdsminister Michail Murasjko till rysk teve den 3 januari.

I söndags meddelade den statliga fond som finansierar det ryska vaccinet Sputnik att över en miljon ryssar har vaccinerats.

- Ryssland leder och har fler vaccinerade än något EU-land, skröt fonden på sitt Twitterkonto.

Uppgifterna om 1 miljon vaccinerade förvånar med tanke på de låga siffrorna i landets två största städer.

Öppna källor avslöjar

Analytikern Aleksandr Dragan uppgav igår till Radio Svoboda att federala uppgifter om vaccineringen skiljer sig starkt från regionala.

En kvinna i munskydd, hårskydd samt blå plasthandskar fylker en spruta med vaccin.
Enligt en opinionsundersökning säger 58 procent av ryssarna att de inte vill ta coronavaccinet. En kvinna i munskydd, hårskydd samt blå plasthandskar fylker en spruta med vaccin. Bild: /All Over Press vaccin,Coronavaccin,Ryssland

- Jag har samlat in information från öppna källor och kommit till helt andra siffror, säger Dragan.

I måndags rapporterade 15 ryska regioner, där en fjärdedel av landets befolkning bor, att man hittills vaccinerat endast 49 000 personer.

- Ifall man använder samma trend på de övriga regionerna, men Moskva och försvarsmakten separat, kan man dra slutsatsen att cirka 350 000 personer, eller 0,2 procent av befolkningen har vaccinerats, säger Dragan.

Exporten först?

Det ligger i de ryska myndigheternas intresse att visa upp en framgångsrik massvaccinering då många ryssar har en skeptisk inställning till vaccinet.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Levada-institutet tänker 58 procent inte låta sig vaccineras.

Ryssland har även stora planer på att exportera Sputnik-vaccinet. Här vill man gärna vara först på marknaden i Indien och Sydamerika innan de europeiska och amerikanska konkurrenterna anländer.

Två sjukvårdare klädda i vit skyddsutrustning skuffar en person på en orange bår.
De ryska coronasifforna är höga men det verkliga antalet smittade och döda tros vara ännu högre än de officiella siffrorna. Två sjukvårdare klädda i vit skyddsutrustning skuffar en person på en orange bår. Bild: /All Over Press Ryssland,sjukvård,coronavirus

Trots att det råder brist på vaccin i det egna landet har Moskva redan exporterat 300 000 doser till Argentina. En andra lika stor leverans skickas iväg den här helgen.

Även Belarus och Serbien har redan tagit emot vaccin från Ryssland, utan att uppge mängden.

Ökad produktion av vaccin

Ryska regeringen lovar nu att produktionen av vaccin ska ta fart. Landet har sex fabriker som hittills har tillverkat 2,5 miljoner doser av Sputnik-vaccinet.

- I januari planerar vi att producera 3,5 miljoner doser och i april 18 miljoner, sa ministern för industri och handel, Denis Manturov i en intervju med RBK i december.

Ett par händer instuckna i blå plasthandskar vaccinerar en person.
Hittills har vaccinet getts på hälsovårdscentraler men man hoppas kunna börja vaccinera också i fabriker. Ett par händer instuckna i blå plasthandskar vaccinerar en person. Bild: /All Over Press Coronavaccin,vaccin,coronavirus,Ryssland

Man har även börjat testa en lättare version av Sputnik-vaccinet.

En version som kräver bara en dos och som skulle användas på yngre personer. Sputnik-light ger dock ett sämre skydd mot viruset.

- Vår lätta version hjälper till att kväsa epidemin när det helt enkelt är omöjligt att omedelbart producera den nödvändiga mängden av ett tvåkomponentvaccin, sa Aleksandr Ginsburg som leder det institut där Sputnik utvecklats.

Källor: Izvestija, TASS, Vedomosti, RBK, Fontanka, BBC, Radio Svoboda