Hoppa till huvudinnehåll

Ny förordning för Vasa centralsjukhus - "Både bra och dåligt"

Porträtt av Marina Kinnunen.
Reformen är bättre än befarad, men trist att tvingas sluta med vissa operationer, tycker Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Porträtt av Marina Kinnunen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa sjukvårdsdistrikt,kinnunen

Den specialiserade sjukvården ska centraliseras, vilket medför en del förändringar också för Vasa centralsjukhus del. Det leder till både för- och nackdelar för Österbottens del, bedömer Marina Kinnunen som är direktör för Vasa sjukvådsdistrikt.

- Det negativa är att vi förlorar en hel del operationer till universitetssjukhusen. Det är vi förstås missnöjda över, för vi har en väldigt bra kvalitet på vårt sjukhus.

Samtidigt tycker Kinnunen att centraliseringen nu blir klarare. Tidigare verkade det som långt flera ingrepp skulle ha flyttats bort från Vasa centralsjukhus

- På det sättet är det ändå bättre än den tidigare versionen.

Och reformen medför också tillskott i verksamheten, något Kinnunen är nöjd över.

- En jätteviktig del av den här centraliseringsförordningen är att vi nu har startat ett center för patientsäkerhet och har fått tre års finansiering, med en förhoppning om en fortsättning. Vi är jättestolta och nöjda över att ha fått den verksamheten till vårt centralsjukhus.

I och med reformen kan vissa canceroperationer utföras vid centralsjukhusen, om det är fördelaktigt för patienten att ingreppet utförs närmare hemmet.

Gränsen för vissa typer av ingrepp har dragits vid “ungefär 50”, vilket enligt Marina Kinnunen öppnar för en viss förhandlingsmån.

- Vi måste se om vi kan hålla kvar de operationer, där antalet inte är fullt 50 årligen men där kvaliteten ändå är hög, där måste vi förhandla om vi ändå får behålla de ingreppen, säger Marina Kinnunen.