Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdirektör: Det måste vara svårt att ta sig in i landet - coronatestning i hamnen en utmaning

Porträtt av Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Tröskeln att komma smittad in i landet måste göras hög, men hur man coronatestar vid färjorna är en utmaning. Porträtt av Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,kinnunen

Att stor del av de smittade kommer till Österbotten från utlandet, gör att sjukvårdsdistriktet önskar snäva krav för resenärer. Förhållningsreglerna har länge varit strama i nejden, men det räcker inte om många smittade kommer från utlandet.

- Rekommendationerna måste vara tajta, och det har vi hela tiden haft. På så sätt kom inget nytt. Men det vi diskuterat är testningen vid gränsen, och där har vi till exempel hamnen i Vasa, det är en sak vi nu diskuterat hur vi ska lösa, säger Kinnunen.

I Vasa sjukvårdsdistrikt har man konstaterat att flera av fallen kommer från utlandet, så Kinnunen efterlyser att tröskeln att komma in i landet ska hållas hög.

- Men vi kan inte göra så mycket med våra egna rekommendationer, så vi väntar vilket nästa steg kommer att vara, något som jag förstod att de förbereder.

Nästa vecka kommer regeringen med nya reserekommendationer - något Kinnunen ser fram emot.

- Vi är ju också rädda för den här nya virusvarianten, så det är bättre om de blir tajtare att komma i landet.

Negativ en dag - positiv nästa

Kinnunen tycker ändå att gränstesterna är problematiska, även om resenärer testar negativt vid ankomst.

- Man kan vara positiv följande dag, vi ser det som en stor risk.

Hur de praktiska lösningarna för testning ska ske i till exempel Vasa hamn är nu under utredning, och Kinnunen säger att arrangemangen inte är gjorda i en handvändning.

- Men det har visat sig att många passagerare inte testat sig i de nyländska hamnarna, men där har man använt en modell där personalen som testar åker med på färjan.

Hamntester en utmaning

Passagerarmängderna som anländer till Vasa är ändå små i jämförelse, så testkapaciteten behöver inte vara lika stor som i de sydliga hamnarna.

- Vi måste ha en bra plan för hur de här testen ska genomföras, men vår grupp har hela tiden betonat att det här kommer inte att lösa problematiken.

Inför nästa veckas regeringsrekommendationer gällande resor är Kinnunen lite försiktig.

- Att ge snäva direktiv känns inte roligt, när smittan ändå kommer från utlandet. Jag hoppas det blir hårdare linjedragning, så det inte är så enkelt att komma in i landet. Vi har ju redan erfarenheter av krav på negativa tester innan man tillåts komma in, så jag väntar och ser, säger Marina Kinnunen.

Läs också