Hoppa till huvudinnehåll

Svenska medier: Sveriges regering öppnar upp för dykningar vid Estonia

En modell av passagerarfärjan Estonia finns på Estlands sjöfartsmuseum i Tallinn.
Justitiedepartementet i Sverige arbetar nu med en justerad gravfridslag som möjliggör undervattensundersökningar vid Estonia. En modell av passagerarfärjan Estonia finns på Estlands sjöfartsmuseum i Tallinn. Bild: Gustaf Antell Estonia (valkrets),Estoniakatastrofen,M/S Estonia,Estland,Estline

Svenska medier rapporterar att Sveriges regering lyssnar på Haverikommissionens krav och kommer att möjliggöra dykningar vid Estonias förlisningsplats.

Haverikommissionerna i Finland, Estland och Sverige anser att det behövs dykningar för att undersöka de tidigare okända skadorna som syns på Estonias skrov i dokumentärfilmen som hade premiär hösten 2020.

Justitiedepartementet i Sverige arbetar nu med en justerad gravfridslag som möjliggör undervattensundersökningar vid Estonia, säger inrikesminister Mikael Damberg till Sveriges Radio.

Damberg kommenterar också att det inte är aktuellt att bärga eventuella kroppar från vraket.

– Vi ser inte framför oss att vi ska ändra gravfridslagen i grunden. Det vi tänker oss nu är att möjliggöra för Haverikommissionen att göra de undersökningsåtgärder de vill göra, säger Damberg till nyhetsbyrån TT.

Inga mänskliga dykare kommer heller skickas till vraket. I stället kommer det att undersökas med teknisk utrustning.

Damberg hoppas att gravfridslagstiftningen ska vara på plats till sommaren.

Dokumentären "Fyndet som ändrar allt" fick mycket uppmärksamhet redan när den gavs ut inför Estoniakatastrofens årsdag.

Dokumentären belönades bland annat med Stora journalistpriset i kategorin “Årets avslöjande”, något som också har väckt kritik.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver tio grävande journalister, bland dem författaren Jan Guillou och Uppdrag gransknings tidigare reporter Janne Josefsson, att Estoniadokumentären ger tyngd åt konspirationsteorier.