Hoppa till huvudinnehåll

Sverige hoppas vaccinen får ner de höga dödstalen – men det är Danmark som är snabbast i EU på vaccinering

Statsminister Mette Frederiksen håller upp händerna i hurrarop när hon via videolänk följer med den första vaccinationen i Danmark.
Så här glad var Danmarks statsminister Mette Frederiksen när hon via videolänk fick följa med Danmarks första vaccinering i slutet av december. Statsminister Mette Frederiksen håller upp händerna i hurrarop när hon via videolänk följer med den första vaccinationen i Danmark. Bild: EPA-EFE/All Over Press Mette Frederiksen

Med dödstal som strax räknas i 10 000 är behovet stort att få riskgrupperna vaccinerade så fort som möjligt i Sverige. I många regioner är vaccineringen på äldreboendena färdig.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har meddelat om nya coronarestriktioner tätt de senaste månaderna - men också fått komma med goda nyheter.

– Danmark är det land i EU som har vaccinerat den största andelen av sin befolkning, fick hon stolt berätta på en pressträff i början av veckan.

Siffran gäller fortfarande. I går låg hade redan över 118 000 danskar vaccinerats, vilket är 2,2 procent av befolkningen. Det motsvarar dessutom 126 procent av de mottagna vaccindoserna: Danmark har alltså utnyttjat vaccinet till fler än 6 doser per ampull.

Bild på en skärm där en kvinna vaccineras.
När Jytte Margrete Frederiksen vaccinerades i Danmark följde statsminister Mette Frederiksen med via videolänk. Bild på en skärm där en kvinna vaccineras. Bild: EPA-EFE/All Over Press Coronavaccin

I både Sverige och Norge väcker Danmarks vaccintakt förundran. Förklaringen är ändå framför allt att Danmark från början struntat i att spara den andra vaccindosen, utan i stället satsat på att vaccinera så många som möjligt.

Något som också väckt frågor i Sverige är Finlands annorlunda val i vaccinprioriteringen, där vårdpersonal vaccineras först. Många regioner har frågat sig om inte det är rätt väg, då läget inom sjukvården är så ansträngt i Sverige. Skåne och Stockholm hör till de regioner som den här veckan inlett vaccination av också vårdpersonal.

I Danmark har alla boende på servicehem redan hunnit vaccineras. En del regioner i Sverige är också färdiga med vaccineringen på servicehem.

Norge sparar dos två i beredskapslager

Norge som står utanför EU:s vaccinavtal kommer att fortsätta spara den andra dosen i ett beredskapslager. Orsaken som uppges är smittläget, man vill se till att de som mest behöver det får fullt skydd.

Drygt 25 000 norrmän har fått den första dosen, meddelade den norska regeringen och Folkhälsoinstitutet på en pressträff i går. FHI:s chef Camilla Stoltenberg uppgav ändå att den norska vaccinationstakten är god:

– Vaccinationen i Norge går enligt planen. Den är kontrollerad, den är effektiv, och den är snabb.

Man på servicehem får vaccin i armen av vårdpersonal med munskydd.
Svein Andersen på Ellingsrudhjemmet var den första i Norge att få vaccin. Han vaccineras av Maria Golding. Man på servicehem får vaccin i armen av vårdpersonal med munskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Coronavaccin

Sverige hoppas vaccineringen syns i lägre dödstal

Sverige har ungefär samma vaccintakt som Finland har haft. I måndags hade 80 000 svenskar registrerats vaccinerade, nya siffror har inte presenterats sedan dess.

De svenska myndigheterna säger nu precis som de finska att dos två inte behöver sparas. Men i Sverige är det extra viktigt att så många som möjligt får den första dosen, eftersom smittspridningen fortfarande är så stor i många regioner.

Den andra vågen har krävt ytterligare tusentals liv i Sverige. Den här veckan väntas det totala antalet döda i covid-19 överstiga 10 000.

– Just nu är det viktiga att vaccinera så fort som möjligt så vi verkligen kan skydda gruppen av äldre på äldreboenden där vi har väldigt höga dödstal igen. Där kommer vaccinet att få väldigt dramatisk effekt, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på de svenska myndigheternas pressträff i tisdags.

Äldre kvinna i rullstol får vaccin i armen av vårdpersonal med munskydd och visir.
Gun-Britt Johnsson på ett äldreboende i Mjölby var den första svensken som vaccinerades, den 27 december. Hon får sin spruta av sjukskötare Ann-Louise Broberg. Äldre kvinna i rullstol får vaccin i armen av vårdpersonal med munskydd och visir. Bild: EPA-EFE/All Over Press Coronavaccin

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström påminner i sin tur att alla EU-länder får vaccin i samma takt och att den kommer att öka avsevärt de närmaste veckorna.

– Vi får 100 000 doser i veckan nu och det kommer öka till 300 000 i veckan. Framåt april är det mer en halv miljon i veckan som kommer. Det är väldigt mycket och det är en utmaning för regionerna, men jag är övertygad om att de står rustade för det, sade Bergström på svenska regeringens pressträff i går.