Hoppa till huvudinnehåll

Tiopersonersregeln förlängs - virusmutationen skrämmer myndigheterna

Pois heitetty kasvomaski asfaltilla ostoskeskuksessa.
Även då färre än tio personer träffas, ska munskydd användas och tillräckligt avstånd garanteras. Pois heitetty kasvomaski asfaltilla ostoskeskuksessa. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirus,hygien (renlighet),handhygien,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,infektionssjukdomar,desinfektion,virus,influensa,Wuhan-coronavirus,metro ,smittskydd,pandemier,beredskapslag,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,rädsla,ansiktsmasker

Nu förlängs deltagarbegränsningen vid sammankomster. Maximalt tio personer får träffas, enligt regler som gäller till 8 februari. Begränsningen berör hela Österbotten, men också Birkaland och Mellersta Finland, meddelar Regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande på torsdag.

Även om deltagarantalet underskrids, måste man vara försiktiga, hålla avstånd och använda ansiktsmask. Alla sammankomster som inte absolut måste ordnas borde helst undvikas, uppmanar Regionförvaltningsverket.

Begränsningen gäller allmänna tillställningar som marknader, konserter, teaterföreställningar och sportevenemang med publik. Regionförvaltningsverket har ingen befogenhet att begränsa privata tillställningar som familjefester eller myndigheters möten, såsom kommunala sammanträden. Det rekommenderas ändå att också dessa ordnas på distans tillsvidare.

Läs också