Hoppa till huvudinnehåll

Tre bommar för Nastassia Kinnunen i blåvita debuten – första internationella tävlingen en mardröm för Stina Nilsson

Nastassia Kinnunen.
Nastassia Kinnunen. Nastassia Kinnunen. Bild: All Over Press Nastasja Dubarezava

Nastassia Kinnunen åkte in bland de 30 bästa då hon gjorde finländsk landslagsdebut i IBU-cupen. För Stina Nilsson blev sprinten riktigt tung och hon var långt från täten.

OS- och VM-meriterade Nastassia Kinnunen fick finländskt medborgarskap för två månader sedan och i dag gjorde hon sin första tävling som blåvit skidskytt. Kinnunen tävlade i sprinten i IBU-cupen i tyska Arber och slutade på 28:e plats.

Kinnunen bommade två skott i det liggande skyttet och drog sedan på sig en straffrunda i stående. Hon gick i mål en minut och 22 sekunder bakom vinnaren Tatjana Akimova från Ryssland.

I ren skidfart hörde Kinnunen till de bästa i fältet. Hon hade den tolfte snabbaste tiden av alla de 129 som tog sig i mål.

Kinnunen var bästa finländska åkare i tävlingen. Susanna Laari gick i mål som 61:a medan Sanni Oikkonen var 111:a och Kaisa Keränan 112:a

Svår tävling för Stina Nilsson

I dagens sprint gjorde också Stina Nilsson sin första tävling utanför Sveriges gränser, men det blev ingen rolig dag för den tidigare skidåkaren.

Efter en långsam serie i liggande klarade hon sig undan med en straffrunda och låg hyfsat till i tävlingen, men i stående kom sedan det stora raset. Svenskan bommade fyra av fem skott.

Det blev till slut en 99:e plats för Nilsson som var nästan fyra minuter efter Akimova. Inte heller i skidåkningen imponerade Nilsson som hade 54:e bästa åktid.

– Jag vet att Stina kan mycket bättre än så här. Men det var hennes första internationella tävling, och det är alltid speciellt. Jag hoppas att alla förstår hur svårt skidskytte är och att hon behöver tid, säger landslagstränaren Johannes Lukas till Expressen.

Läs också