Hoppa till huvudinnehåll

Två nya främmande fiskarter har upptäckts i Egentliga Finland: "Att oövervakat plantera främmande arter är att spela rysk roulette med Finlands natur"

Två bitterlingar mot vit bakgrund.
Bitterlingen har spridit sig västerut och norrut från Svarta havet. Två bitterlingar mot vit bakgrund. Bild: Lauri Urho/ Luke Bitterling,Fisk

Bitterling och noskarp – så heter de två fiskarter som påträffats i en tjärn i Egentliga Finland. Vid Naturresursinstitutet Luke misstänker man att de främmande arterna har spridits i naturen på olaglig väg.

Fiskarterna upptäcktes i samband med en kartläggning av förekomsten av solabborre.

Noskarpens naturliga livsmiljö är mellaneuropeiska floder. Bitterlingen kommer ursprungligen från den norra delen av Svarta havet, men arten har under en lång tid spridit sig både väster- och norrut.

– Bitterlingen har påträffats i Estland år 2019. De två arternas närmaste gemensamma förekomstort är numera i Polen. Det är sannolikt att någon har tagit med sig arterna och släppt ut dem i tjärnen i Egentliga Finland, säger Luke i ett pressmeddelande.

Luke misstänker att arterna utan tillstånd har förts in och spridits i Finland, vilket är olagligt.

Oklart hur de andra arterna påverkas

Det är fortfarande oklart hur förekomsten av de främmande fiskarna påverkar de andra arterna i tjärnen.

– Vi vet att noskarpen bär en levermask som också kan överföras till människor. Genom mellanvärdar, till exempel fåglar, kan maskarna spridas till andra vattendrag.

En noskarp ligger på ett vitt bord.
Noskarpen lever naturligt i mellaneuropeiska floder. En noskarp ligger på ett vitt bord. Bild: Lauri Urho/ Luke Fisk,Noskarp

– Bitterlingen kan å sin sida bära på sjukdomar som kan drabba laxfisk. Att importera och plantera främmande fiskarter utan övervakning är lite som att spela rysk roulette med Finlands natur, säger specialforskare Lauri Urho från Luke.

Under de senaste 30 åren har tio nya fiskarter påträffats i Finland. Av dem har nio varit främmande arter som kommit till Finland som en följd av mänsklig aktivitet.

Forskarna tycker det är oroväckande att införseln och spridningen av främmande arter fortsätter, trots förbudet.