Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad betar av tandvårdsköer - tar hjälp av köptjänster på helgerna

Laserborr.
Vasa stad köper in tandvård för att få bukt på vårdköerna som uppstått på grund av pandemin. Laserborr. Bild: Anne Mattsson tandläkare,vasa

Vasa stads tandvård ska korta av vårdköerna genom att köpa in tandläkartjänster på helgerna. I början av april hoppas man ha kommit ikapp med den icke-brådskande vården som låg på is i våras säger tf. ledande övertandläkare Hanna Kangasmaa.

Från och med lördagen får Vasaborna tandvård även på lördagar och söndagar. Vård ges till patienter som köar till icke-brådskande vård.

Vården ordnas genom köptjänster mellan klockan 8 och 18 i Kyrkoesplanadens tandklinik. Patienterna får information om sin tandläkartid per brev.

- Det är pandemin som skapat den här vårdkön. Under våren tog vi bara emot de patienter som behövde akut tandvård, säger Hanna Kangasmaa.

Icke-akuta åtgärder sköts upp i våras

De kommunala tandläkarna tog inte alls tog emot de här patienterna i april och maj. Men patienter har också själva avbokat sina tider på grund av coronan. Sedan sommaren tar tandvården emot kunder i normal ordning.

- Vi måste också ta vårdgarantin i beaktande. Våra patienter har rätt att få vård inom sex månader. Sen vi återupptagit den icke-brådskande vården och nu betar av kön så kan vi uppfylla garantin, säger Kangasmaa.

Helgmottagning till våren

Planen är att fortsätta ta emot patienter på helger i tre månaders tid, fram till 11 april. Vård ges under alla veckoslut, med undantag för påskhelgen. Kangasmaa säger att 1500 patienter just nu står i kö till tandvården.

- Om du bokar en tid till granskning nu så får du den inom ett halvår, men det är klart att det är en lång tid att vänta. I april ska vi utvärdera situationen igen, säger Kangasmaa.

Vården köps in av utomstående aktör

Vården köps in helt och hållet och de kommunala tandläkarna kan jobbar på helgmottagningen om de vill, Men det är inget krav. Det här innebär naturligtvis extra kostnader.

- Det går inte att man jobbar heltid och dessutom på helgerna. Därför var vi tvugna att göra så här, för att vårda patienternas tänder nu och korta köerna, säger Kangasmaa.