Hoppa till huvudinnehåll

Abiturienter får återvända till skolan i huvudstadsregionen, men penkis ställs in – de gamlas dans skjuts upp

Abiturienterna får återvända till skolan medan begränsningarna när det gäller barn och ungas fritidsverksamhet inte luckras upp. Det här beskedet ger huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp.

Abiturienterna, det vill säga sista årets gymnasister, får förbereda sig för studentexamen i skolan. Närundervisningen inleds igen från och med måndag den 18 januari.

Däremot kommer penkisen eller bänkskuddardagen i traditionell stil att inhiberas och de gamlas dans, som berör andra årets gymnasister, flyttas fram till senare under våren.

Distansundervisning fortfarande möjlig

Coronakoordineringsgruppen påpekar att till exempel kan Abitti-programmet som används under studentskrivningarna bara användas i skolan. Ett annat vägande skäl är jämlikheten inom landet i och med att studentexamen blivit allt viktigare.

Ingen tvingas ändå till närundervisning. Abiturienterna får själva välja om de deltar i distansundervisning eller i närundervisning. Lektionerna ordnas i hybridform. De som deltar i närundervisningen är i klassrummet medan de som deltar på distans gör det via nätet.

En två veckor lång frivillig karantär rekommenderas för abiturienterna innan studentexamen. Karantänen som för vissa kan innebära distansundervisning ska inledas senast den 1 mars då studentskrivningarna börjar den 16 mars.

Begränsningarna för hobbyer fortsätter

Koordineringsgruppen beslöt också att de begränsningar som nu gäller för barn och ungas hobbyer fortsätter vara i kraft.

Det här trots att gruppen är medveten om de negativa följder som begränsningarna orsakar för barn och ungas välmående.

- Det här beslutet påverkades av att landets regering förbereder ytterligare restriktioner, sade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) under fredagens presskonferens.

Vapaavuori sade i en intervju för Yle efter presskonferensen att han är väldigt orolig över hur de här begränsningarna påverkar barn och unga.

Sibbo följer de andra kommunernas ledning, och meddelade på fredagsförmiddagen att även deras abiturienter kan delta i närundervisning, samt att hobbyverksamhetens restriktioner inte luckras upp.

Sibbo sitter inte med i huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp.

All verksamhet stoppad i kommunernas lokaler

I slutet av november beslöt kommunerna i huvudstadsregionen att stoppa all hobbyverksamhet inomhus i kommunernas lokaler. Den här begränsningen gäller nu till och med slutet av januari.

För över 20-åringar är all verksamhet utomhus också inhiberad.

Koordineringsgruppen rekommenderar starkt att privata aktörer följer samma restriktioner, men de kan inte tvingas att göra det.

Artikeln är uppdaterad klockan 11:47 den 15 januari 2021. Uppgifter om Sibbos linje lades till.

Läs också