Hoppa till huvudinnehåll

Årets unga konstnär kommer från Karleby – bildkonstnären och skulptören Joel Slotte ställer ut i höst i Vasa

Bildkonstnär Joel Slotte.
Joel Slotte har valts till årets unga konstnär. Bildkonstnär Joel Slotte. Bild: Foto: Clas-Olav Slotte. konstnärer

Joel Slotte har valts till Årets unga konstnär 2021. Slotte är verksam som bildkonstnär och skulptör. Han erhåller ett stipendium på 20 000 euro och möjlighet att ställa ut sin konst i Tammerfors och i Vasa.

Joel Slotte är bosatt i Helsingfors där han arbetar som bildkonstnär. Han är hemma från Karleby och utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstakademi år 2016.

Hans verk har tidigare varit utställda i Finland, Sverige och Danmark och finns bland annat i Museet för nutidskonst Kiasmas, Helsingfors konstmuseum samt i Stiftelsen Pro Artibus och Bildkonstakademins samlingar.

Stipendium och utställningar

Slotte får ett stipendium på 20 000 euro av Tammerfors stad och han får samtidigt möjlighet att ordna utställningar i Tammerfors konstmuseum och i Tikanojas konsthem i Vasa.

Slotte är den 37:e i ordningen som får titeln Årets unga konstnär. Utnämningen finns till för att väcka diskussion och ge nutidskonsten större synlighet. Med priset vill man stöda internationellt intressanta finländska konstnärer som inte har fyllt 35 år.

Årets unga konstnär har valts av en sakkunniggrupp bestående av bland annat museidirektörer, konstkuratorer och flera representanter från konstvärlden.

Läs också