Hoppa till huvudinnehåll

Coronavintern har tärt på Julia Hägers motivation men fjolårets FM-sensation har inte kastat in handduken: "Formen finns där nånstans"

Julia Häger pustar ut strax efter målgång.
Julia Häger tävlade i finska cupen i Vanda i tisdags. Julia Häger pustar ut strax efter målgång. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Julia Häger

Då Julia Häger ombeds beskriva sig själv med tre ord så svarar hon: Energisk, ambitiös och (lite) kaos. Man kunde lätt tillägga: Gladlynt. Minken-damen har nämligen lätt till skrattet. Trots att längdsäsongen har bjudit henne på blandat godis.

Julia Häger fick sitt stora genombrott på den finländska skidscenen då hon tog ett sensationellt FM-silver i sprint i fjol. Inspirerad av fjolårets FM-succé fick hon en bra start på vintern och allt såg lovande ut.

– Det var roligt i början då vi fick tävla. Det kändes som vanligt igen, säger hon till Yle Sporten.

Sen slog coronapandemin till med full kraft igen och verkligheten kom ikapp.

– Allt blev inställt. Jag måste vara ärlig och säga att jag fick en liten motivationssvacka, säger Häger och fortsätter:

– Det fanns inte snö, det var mörkt och allt var inställt. Det kändes jobbigt vilket ledde till en liten dipp under jullovet.

Att hon dessutom bor och studerar i Sverige har lett till att det har varit omständligt att ta sig till Finland.

– Motivationen har lidit av att man inte vet någonting. Man kan inte se så långt fram. Samtidigt kan man bara påverka det man själv kan påverka.

"Toppformen är på väg"

Den 24-åriga Häger medger utan omsvep att hon inte är på samma nivå för närvarande som då hon knep FM-silver i Vörå. Men allt hopp är inte ute. Tvärtom.

– Just i dag är jag ganska långtifrån den formen. Men jag känner mig trygg. Formen finns där nånstans. Jag hoppas och tror att toppformen är på väg. Jag känner att jag sakta men säkert är på väg tillbaka, säger hon och drar på smilbanden igen.

Julia Häger närmar sig mål.
FM-sprinten avgörs i år med klassisk stil. Julia Häger närmar sig mål. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Julia Häger

Och ifall det känns lite motigt ibland kan hon alltid falla tillbaka på den där känslan hon upplevde då hon bärgade den där FM-medaljen som första FSS-dam på 25 år.

– Jag fick bevisat för mig själv att jag verkligen kan. Det är något som finns där men samtidigt måste man fokusera framåt.

Jämnåriga Jasmi Joensuu har tagit ett stort kliv

En av den finländska skidvinterns positiva överraskningar är Jasmi Joensuu, som är jämnårig med Häger. Joensuu har tagit världscuppoäng i säsongsöppningen i Ruka och under Tour de Ski.

Häger väntar däremot fortfarande på sitt internationella genombrott – trots att hon besegrade Joensuu i FM-sprinten i fjol.

– Ganska mycket ska fungera och klaffa för att man ska ta ett extra steg framåt. Man måste ha tålamod. Jag försöker ta det som inspiration – om åkare som jag besegrat kan vara där så kan man själv också träna upp sig till den nivån.

Julia Häger försvarar sitt sprintsilver om fyra veckor i samband med FM i Pyhäjärvi. I motsats till i fjol så är det klassisk stil som gäller i år.

– Jag har haft bättre resultat i skate men i finska cupen i Taivalkoski var jag tia i klassisk sprint. Det tyckte jag var ett steg framåt. Om jag är i form så spelar varken distans eller stil så jättestor roll, säger hon och ler igen.

Och det där karakteristiska skrattet finns naturligtvis i beredskap om hon skulle slå till igen i FM-tävlingarna.

Julia Häger

Ålder: 24 år
Uppvuxen i: Forsby i Nykarleby
Förening: IF Minken (hela karriären)
Smeknamn: Jullan säger vissa
Studerar: Logopedi vid Umeå universitet
Skate eller klassiskt: Skate
Sprint eller distans: Sprint
Favoritfilm: Senast såg jag på ”P.S. I love you” – det är en bra film.
Favoritroman: Oj, oj, oj! Jag läser inte jättemycket, mest kurslitteratur.
Dold talang: Jag är ganska bra på att shuffla (skrattar).
Beskriv dig med tre ord: Energisk, ambitiös och lite kaos.