Hoppa till huvudinnehåll

HUS: "Det här är en vändpunkt i pandemin" - det muterade coronaviruset kräver stränga karantänsregler och högre testkapacitet

Antalet smittade av coronaviruset har minskat de senaste veckorna men den smittsamma brittiska mutationen oroar. HUS informerade om det aktuella coronaläget på fredagen.

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi inleder med att berätta att antalet bekräftade coronafall har sjunkit de senaste veckorna. Antalet smittade har ändå stannat på en för hög nivå, med omkring 900 per vecka.

- Antalet som sökt sig till test minskade drastiskt vid julen och är fortfarande på en låg nivå. På grund av det här finns ingen exakt bild av epidemin.

Mäkijärvi uppmanar alla med symptom att söka sig till test med låg tröskel.

- Antalet smittade och patienter som får vård på sjukhus berättar att epidemin inte har avtagit tillräckligt och att vi befinner oss på en farligt hög nivå. Vi behöver komma neråt härifrån.

"Vändpunkt i pandemin"

Sedan den 7 december har 61 fall av det muterade coronaviruset konstaterats i Finland. Av dessa har över hälften bekräftats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Överläkare Eeva Ruotsalainen berättar att det muterade coronaviruset oroar HUS. Det här på grund av att mutationen smittar och kan sprida sig betydligt snabbare.

Det här är en vändpunkt i pandemin. Samtidigt som virusmutationer uppdagas så pågår och inleds coronavaccinationerna.

- Det muterade viruset ökar också på behovet av testkapacitet, berättar Ruotsalainen.

- Vi kommer att testa personer som har exponerats för virusmutationer i allt högre grad. Det är viktigt att så snabbt som möjligt identifiera exponerade, säger Ruotsalainen.

Exponerade bör följa stränga karantänsregler och också symptomfria ska testas under karantäntiden.

Vaccinationerna framskrider

För tillfället har 17 000 personer inom HUS-området vaccinerats. Mäkijärvi påminner om att HUS vaccinerar sin egen personal, medan kommunerna ansvarar för att vaccinera sina invånare.

Nästa vecka får de första vaccinerade sin andra dos vaccin.

HUS planerar att vaccinera 12 000-13 000 personer per vecka.

Mäkijärvi berättar ytterligare att ett gemensamt system för tidsbokning av vaccin har utvecklats. Under den gångna veckan har tjänsten tagits i bruk för personal inom social- och hälsovårdstjänster.

Bokningssystemet ska tas i bruk för allmänheten i slutet av januari.

Man kommer också att kunna boka vaccineringstid vid kommunerna per telefon.

Artikeln uppdaterades med mera text klockan 13.15.

Läs också