Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionens matrester blir biogas och gödsel på splitterny anläggning i Lojo

Biogasanläggningen i samband med Munka avfallscentral i Lojo.
Gasums nya biogasanläggning byggdes i direkt anslutning till Rosk'n Rolls avfallscentral i Lojo. Biogasanläggningen i samband med Munka avfallscentral i Lojo. Bild: Gasum Västnyland,biogas,Lojo,munka avfallscentral

Den nya biogasanläggningen på Munka avfallscentral i Lojo har kört igång. Här omvandlas bioavfall från huvudstadsregionen till förnybar energi och ekologisk gödsel.

Det är det statsägda gasbolaget Gasum som byggt anläggningen och som bedriver verksamheten.

Biogasen som tillverkas där matas in direkt i gasnätet och används för trafik och industri. Den som har en gasbil kan alltså tanka biogasen vid en gastankningsstation.

Gasumin biokaasun tankkauspiste.
Den som har en gasbil kan köra på gammal skåpmat, kunde man nästan säga. Gasumin biokaasun tankkauspiste. Bild: Simo Pitkänen / Yle biogas,Gasum

Kompostrester blir gas och gödsel

I produktionen på biogasanläggningen i Lojo används biologiskt nedbrytbart avfall både från huvudstadsregionen och från övriga Nyland.

- Efter att biogasen avlägsnats återstår en restprodukt som kan användas som gödsel i jordbruket. Biogasproduktionen uppfyller kriterierna för ekologisk gödsel, berättar Johan Grön, chef för biogasverksamheten på Gasum.

Han tillstår att anläggningen är en viktig del av den cirkulära ekonomin i huvudstadsregionen.

Biojäteastia
Se upp vad du sätter i ditt bioavfallskärl. Cirkulär ekonomi innebär att råvaror går i omlopp. Biojäteastia Bild: Rami Moilanen/ Yle Green waste,biogas,biogasanläggningar

- Efterfrågan på biogas ökar och vi söker ständigt efter nya möjligheter att utöka produktionskapaciteten. Även efterfrågan på återvunna näringsämnen och ekologisk gödsel utvecklas på olika områden inom industrin.

Grön säger också att bolagets gasanläggningar har ett ständigt behov av mer biologiskt nedbrytbart avfall till produktionen.

Bränsle för tusentals bilar

Eftersom anläggningen i Lojo nyligen har kört igång går den ännu inte för full kapacitet men tanken är att den årligen ska hantera 60 000 ton biologiskt nedbrytbart råmaterial som ska resultera i 40 GWh förnybar biogas per år.

Det motsvarar på ett ungefär den årliga bränsleförbrukningen för 100 tunga fordon eller 4 000 personbilar. Anläggningen
ska utöver det producera omkring 50 000 ton ekologisk gödsel till jordbruket. 

Biogas kan produceras av olika typer av biologiskt nedbrytbart avfall, som bioavfall, gödsel och avfall från livsmedelsindustrin.

Staten stöder staten

Arbets- och näringsministeriets spetsprojekt för bioekonomi har beviljat byggprojektet stöd på nästan 8 miljoner euro.

Biogas har betydligt mindre koldioxidutsläpp än fossil diesel och målet med ministeriets projekt är att utöka andelen förnybar energi som används i Finland.

Gasbolaget Gasum har 16 biogasanläggningar och ytterligare två under konstruktion i Finland och i Sverige. Finska staten och det statsägda Gasonia äger hundra procent av aktierna i Gasum.