Hoppa till huvudinnehåll

Ingen lastbilsparad för Korsholms abiturienter: "Synd att det måste bli så här"

Abiturienter från Korsholms gymnasium firar penkis
Arkivbild från när abiturienter från Korsholms gymnasium firade penkis 2019. Abiturienter från Korsholms gymnasium firar penkis Bild: Yle/Sara Bergström penkisdag,Korsholms gymnasium,abiturienter

Regionförvaltningsverket har meddelat att det är så gott som omöjligt att ordna den traditionella lastbilsparaden på årets penkis. Korsholms gymnasium beslöt under fredagen att det inte blir några lastbilar i år.

Rektorerna för de svenskspråkiga gymnasierna i Österbotten höll ett möte på fredag där man bland annat diskuterade penkis.

- Jag kan bara tala för Korsholms gymnasium. Men det har nog under dagens lopp blivit klart att vi inte deltar i lastbilsparaden, säger rektor Joakim Bonns.

Det är väldigt synd att det måste bli så här, konstaterar Bonns.

- Vi hamnar ju hela tiden och ställa in sånt som är så att säga utanför vardagen. Det märks på allas motivation, att vi gång på gång måste plocka bort sånt som är utanför vår skolvardag.

Men lastbilsparaden är förstås inte det enda som penkis består av.

- Frågan hur vi ordnar penkis internt i skolan återstår ju. Det ska vi diskutera med våra abiturienter nästa vecka, säger Bonns.

De äldstes dans är också en programpunkt som man ska diskutera med eleverna nästa vecka.

Vad det verkar är det inget gymnasium i svenskspråkiga Österbotten som planerar att slopa penkisfirandet helt och hållet.

Lastbilsparaden ordnas på gatorna och för att kunna garantera säkerheten borde området enligt Regionförvaltningsverkets beslut vara begränsat på något sätt och inom området måste man dessutom beakta THL:s instruktioner vad gäller hygien och säkerhetsavstånd.