Hoppa till huvudinnehåll

Ny topp 10-placering för Finlands skidskytteherrar – men den här gången var det en besvikelse

Olli Hiidensalo.
Olli Hiidensalo körde ankaretappen för Finland på fredagen. Olli Hiidensalo. Bild: Mauri Ratilainen / EPA-EFE / All Over Press Olli Hiidensalo

De två senaste topp 10-placeringarna i herrstafett i skidskytte har kommit i Oberhof. En tiondeplats blev det också på fredagen – men den här gången hann kvartetten redan väcka förhoppningar om en historiskt bra insats.

Det finländska herrlandslaget i skidskytte har inte direkt radat upp topp 10-placeringar i stafett på löpande band den senaste tiden – men ändå var förväntningarna försiktigt uppskruvade på fredagen.

Tävlingen avgjordes i Oberhof, orten där de finska herrarna tagit sina två senaste topp 10-placeringar. Dessutom visade det förra veckoslutets mixedstafett att skyttet verkar fungera.

Inledningsvis verkade det gå snett. Tuomas Harjula fick ta till en reserpatron och växlade in som 20:e man. Tero Seppälä hade likaså svårt att träffa alla tavlor, men lyckades ändå plocka sex placeringar under den andra etappen.

Nära åttondeplatsen

Jaakko Ranta visade sig ha hittat storformen. Ranta var prickfri och såg till att Finland kom in till stadionområdet som nionde lag. Olli Hiidensalo inledde urstarkt i spåret och kom till det liggande skyttet som åttonde man.

Det skulle ha varit den tangerat bästa placeringen på 17 (!) år för ett finländskt herrstafettlag i skidskytte.

Men det ville sig inte. Hiidensalo bommade sammanlagt tre skott på två besök till vallen, varav två liggandes – men klarade sig undan med endast reservpatroner och lyckades behålla tiondeplatsen.

– Men det fanns chanser för en bättre placering än så, även i den här stafetten, konstaterade Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv.

Segern gick i sin tur till Frankrike, medan Johannes Thingnes Bø tack vare en fantastisk ankaretapp hämtade upp Norge till tvåa. Italien tog hand om tredjeplatsen.

Resultat:

1. Frankrike 1.22.28,0 (0 straffrundor + 6 reservpatroner)
2. Norge +4,2 (1+4)
3. Italien +1.06,6 (0+5)
4. Ryssland +1.55,3 (0+9)
5. Tyskland +2.06,4 (3+11)
6. Ukraina +2.31,8 (0+2)
7. Sverige +2.59,6 (1+9)
8. Kanada +3.05,3 (0+9)
9. Schweiz +3.17,1 (0+9)
10. Finland +3.32,9 (0+7)

Läs också