Hoppa till huvudinnehåll

Över 30 döda och hundratals skadade i kraftigt jordskalv på Sulawesi i Indonesien

 Dödstalet befaras stiga då man får en klarare bild av läget och räddningsarbetare försöker rädda överlevande i raserade byggnader.
Dödstalet befaras stiga då man får en klarare bild av läget och räddningsarbetare försöker rädda överlevande i raserade byggnader. Dödstalet befaras stiga då man får en klarare bild av läget och räddningsarbetare försöker rädda överlevande i raserade byggnader. Bild: EPA/BASARNAS/HANDOUT Indonesien,Sulawesi

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 6,2 har krävt minst 34 dödsoffer medan hundratals skadades på ön Sulawesi i östra Indonesien. Skalvets epicentrum låg strax norr om staden Majene där över 600 människor har skadats.

De flesta offren har rapporterats i Majene och i grannstaden Majumu, drygt 30 kilometer söder om epicentrum, flera stora byggnader, bland
dem ett hotell och ett sjukhus rasade samman.

Majene har över 50 000 invånare och Majumu över 110 000.

Räddningsarbetare letar febrilt efter överlevande i sjukhuset i Majumu, som totalförstördes. Minst tre personer omkom i sjukhusraset i Majumu.

- Sjukhuset är fullständigt tillplattat, det kollapsade. Där finns vårdare och patienter under rasmassorna och vi försöker nu nå dem, sa räddningsarbetare Arianto. I närheten befarade man att en åtta barns familj hade hamnat under rasmassor och räddningsarbeten pågick.

I Majumu har över 60 byggnader rasat samman och vägen mellan Majumu och Majene skars av.

I Majene flydde invånare mitt i natten till andra områden på Sulawesi, den tredje största ön i den malajiska arkipelagen i Sydostasien.

Skalvet som inträffade strax efter midnatt lokal tid, varade i sju sekunder men utlöste ingen tsunami eftersom det inträffade på land.

Folk vid kusten flydde ändå till mer höglänta områden av rädsla för en tsunami och myndigheterna varnade för tsunamirisken om den pågående serien av jordskalv i och omkring Sulawesi fortsätter.

Skalvet på land föregicks av ett skalv på havsbottnen på torsdagen med magnituden 5,9. Gårdagens skalv krävde inga offer men orsakade materiella skador vid kusten.

Dödstalet befaras stiga då man får en klarare bild av läget och räddningsarbetare försöker rädda överlevande i  raserade byggnader.
I den värst drabbade staden Majene med 50 000 invånare har över 630 människor skadats. Dödstalet befaras stiga då man får en klarare bild av läget och räddningsarbetare försöker rädda överlevande i raserade byggnader. Bild: EPA BASARNAS/HANDOUT Indonesien,Sulawesi

Skalvet nära Majene och Majumu, utlöste stora jordskred och folk rusade ut sina sina hem i mörkret, då strömmen slogs ut på många håll.

Antalet döda och skadade befaras stiga då man får en klarare bild av läget samt rapporter från mer avlägsna orter. Räddningsarbetare försöker nu gräva fram överlevande ur rasmassorna.

Den 28 åriga Mamujubon Hendra sade att skadorna var omfattande men att det ännu är för tidigt att se hur stora skadorna egentligen är.

- Det uppstod sprickor på vägarna och många hus kollapsade. Skalvet var mycket kraftigt, jag bara sprang upp ur sängen och flydde med min fru.

Åtminstone 10 000 människor som förlorade sina hem, har tagits till tillfälliga härbärgen.

Sulawesi och många andra öar i den så kallade Eldringen i Stilla havet, drabbas ofta av jordbävningar och vulkanutbrott.

År 2018 omkom över 4 000 människor på Sulawesi efter ett jordskalv med magnituden 7,5.

Källor: Reuters, AP