Hoppa till huvudinnehåll

Passagerare i Åbo hamn testas - coronabussen tas till hjälp

Coronabekämpningsbuss
Arkivbild på coronabussen i Åbo. De passagerare som anländer med morgonbåten kan testa sig i Åbo hamn. Coronabekämpningsbuss Bild: Arash Matin / Yle corona,coronavirus,buss,Åbo,Covid-19-provtagning,COVID-19,coronabekämpningsbuss

Åbo stad kommer att testa passagerare, som anländer med morgonbåten till Åbo hamn. Passagerarna som anländer med Viking Line och Tallink Silja testas i stadens coronabuss.

Försöket inleds på lördagsmorgonen och fortsätter på söndag och måndag. Efter det fattar staden beslut om huruvida testningen av passagerare fortsätter eller inte, meddelar expertläkare Jane Marttila vid Åbo stad.

De muterade virusvarianterna har väckt oro och därför kommer Finland att skärpa gränskontrollerna. Regeringen förhandlar också om strängare reserestriktioner.

Åbo stad har testat passagerare vid Åbo flygplats redan en längre tid. Det är ändå mer utmanande att testa passagerare i hamnen.

- Vi försöker hitta de rätta sätten att testa passagerare i Åbo hamn. Det är utmanande på flera sätt. Passagerarmängden varierar under morgonen och kvällen. Dessutom erbjuds coronatest endast till passagerare som anländer från Sverige, inte till de passagerare som varit på en kryssning. Passagerarna kommer också i land från fyra olika landgångar, konstaterar Marttila i ett pressmeddelande.

Eftersom coronabussen används för testning i Åbo hamn, så kan bussen vara försenad då den besöker Hallis och Perno på måndag. Bussen besöker Hallis under vardagar mellan klockan 9 och 11 och Perno mellan klockan 12 och 14.