Hoppa till huvudinnehåll

Sirkkala skolas flytt till Kärsämäki skjuts inte upp - behovet av nya lokaler är för stort

Sirkkala skola sett från Sirkkalagatan.
Projektet är så långt hunnet och behovet av utrymmen så stort att tidtabellen för skolans flytt inte längre kan rubbas. Sirkkala skola sett från Sirkkalagatan. Bild: YLE Åboland Åbo,sirkkala

Föräldrar till Sirkkala skolas elever är oroliga för hur skolskjutsar ska skötas i och med den kommande flytten till Kärsämäki. För vissa kommer skolvägen att bli betydligt längre än tidigare och därför frågar sig vissa föräldrar om det inte kunde vara möjligt att skjuta upp flytten, tills ett lämpligare alternativ hittats.

Utrymmesproblemen på Sirkkala skola har pågått länge, men för alla är inte dessa problem så välbekanta. Det här har lett till en del förvirring kring skolans kommande flytt.

Samuel Rönnqvist har nyligen flyttat till Sirkkala-området och förundrar sig över varför skolan har en sådan brådska att flytta ut till Kärsämäki, vilket kommer att ha stora konsekvenser för Rönnqvists familj.

- Det här skulle betyda en 40 kilometers bilresa varje dag för att vi ska få våra barn till förskola och skola. Jag är ganska ny i den här diskussionen och vet inte alla problem som finns i byggnaden, men jag undrar om man kunde skjuta upp flytten tills ett bättre alternativ hittats, säger Rönnqvist.

Uppskjutning av tidtabellen är en omöjlighet

Sini Ekman är en av dem som lett flyttprojektet och fungerar som kundansvarig för undervisningssektorn. Hon ser tanken på att skjuta upp flytten till Kärsämäki som en omöjlighet.

- Eftersom en del av skolan redan rivits ner, betyder det att skolan nu är i ett sådant behov av utrymme att en flytt måste ske så snabbt som möjligt, säger Ekman.

Andra bidragande faktorer till att flytten inte kan skjutas upp, är att budgeteringen för projektet är fastslagen för det här året och att skolans verksamhet till hösten kräver en flytt nu.

Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén är något frustrerad över att informationen verkar gå långsamt trots flera informationstillfällen. Men hon är ändå mycket positivt inställd till flytten och vad som komma skall.

- Jag skulle vilja betona att det här inte är någon ny sak. Vi har egentligen haft problem med våra utrymmen sedan 80-talet. Fast problemet kanske är nytt för en del, så har det varit en mycket lång kamp för oss, berättar Kurtén.

Elise Kurtén, en dam med mörkt hår och glasögon med mörka skalmar, är rektor för Sirkkala skola i Åbo.
Rektor Elise Kurtén säger att det inte är läge att skjuta upp flytten mera. Elise Kurtén, en dam med mörkt hår och glasögon med mörka skalmar, är rektor för Sirkkala skola i Åbo. Bild: Linus Hoffman/Yle Sirkkala skola,elise kurtén

Enligt Kurtén är det nu inte dags att skjuta på planerna mer, utan att istället tillsammans försöka lösa de problem som uppstår. Hon har en stark tro på att det är möjligt.