Hoppa till huvudinnehåll

Coronavaccinets andra dos kan ge fler biverkningar – "Det visar att vaccinet fungerar" säger finländsk expert

Äldre man får Biontech-Pfizers vaccin i Serbien i januari.
Äldre man får Biontech-Pfizers vaccin i Belgrad, Serbien i januari. Äldre man får Biontech-Pfizers vaccin i Serbien i januari. coronavirus,vaccin,COVID-19,BNT162b2

Den andra dosen av coronavaccinet kan ge fler biverkningar än den första dosen. Det har man upptäckt i Israel som har vaccinerat en större andel av befolkningen än andra länder.

Den israeliska tidningen Haaretz (bakom betalmur) skriver att många som fått en andra dos av Pfizers coronavaccin har meddelat om biverkningar.

De har känt av värk i armen på det ställe där vaccinet injicerats, liksom muskelvärk. Andra har känt sig trötta, fått huvudvärk och feber.

Pfizers egna test visar på detsamma. Den första dosen ledde till biverkningar för 0,1 procent av de vaccinerade, symtomen var lindriga och varade i ett par dagar.

Fler vaccinerade fick biverkningar efter den andra vaccindosen.

Uppgifter från USA visar att knappt sex av tio vaccinerade kände sig trötta efter dos nummer två, hälften fick huvudvärk och fyra av tio fick muskelvärk. 15 procent fick feber.

Visar att vaccinet fungerar

Här är det inte fråga om vanliga biverkningar utan om att kroppen reagerat på vaccinet.

Hanna Nohynek, vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att symtomen visar att kroppens motståndskraft har aktiverats av den första vaccindosen och att den reagerar snabbt när den följande gång kommer i kontakt med spikproteinet.

Kroppen har skapat ett minnesspår och det gör att den reagerar kraftigare på den andra vaccindosen.

Hanna Nohynek.
Hanna Nohynek, vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL. Hanna Nohynek. Bild: Lehtikuva Hanna nohynek,vaccin,Institutet för hälsa och välfärd

Israeliska experter har samma uppfattning. Vaccindos nummer två utvecklar ytterligare kroppens immunförsvar mot viruset och fördjupar minnesspåret.

Den första vaccindosen hjälper immunförsvaret att känna igen viruset och speciellt då virusets spikprotein. Det här tar ungefär två veckor.

När immunförsvaret sedan följande gång stöter på viruset aktiveras minnet och kroppen börjar agera. Därför är reaktionen på den andra dosen kraftigare.

– Symtomen tyder i allmänhet på en bra respons gentemot vaccinet, säger Hanna Nohynek.

Här hemma hade Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea igår fått in uppgifter om 32 fall av biverkningar efter coronavaccinet. de flesta har haft lindriga symtom (på finska).

I fredags sa Institutet för hälsa och välfärd THL att man inte ska ge coronavaccin till personer som är så gamla, svaga och sjuka att också lindriga biverkningar kan bli farliga.

Texten är en översättning och bearbetning av Marika Katajas artikel/ Yle Uutiset.