Det är tyst i Åbo hamn en vanlig vardagsmorgon. De enda som rör sig i hamnen är en grupp med gränsbevakare, som raskt kontrollerar de få passagerarna som anländer till hamnen.
Viking Lines fartyg M/S Amorella har precis anlänt från Stockholm med runt tio passagerare. Enstaka passagerare går uppför terminalens trappor för att påbörja resan mot Stockholm eller Åland.
En av dessa är Åbobon Miikka Asukas. Han arbetar som programmerare och tänker tillbringa en lugn kryssningsdag på fartyget.
– Jag ska bara koda och shoppa i taxfreebutiken på båten. Det är roligt att testa en sådan här coronabåt ibland. Jag förväntar mig inte att nattklubben kommer att vara öppen. Det är därför jag åker, för att få vara ifred, berättar Asukas.
Asukas är inte rädd för att smittas av corona på fartyget. Han kommer att använda munskydd och tvätta händerna.
Miljoner passagerare stannade hemma 2020
Vid årsskiftet informerade rederierna om de kraftigt minskade passagerarmängderna.
Tallink Siljas passagerarmängd sjönk med 61,8 procent under 2020, medan Viking Line förlorade 70 procent av passagerarna.
– Det är självklart sorgliga siffror. Det är lika sorgligt att se fartygen stå i hamnen och vänta på passagerare, säger Marika Nöjd, kommunikationschef på Tallink Silja.
– Pandemin har drabbat oss hårt, men vi kommer att klara av det här och komma ut starkare på andra sidan. Vaccineringstakten är just nu det som drar ner hela resebranschen. Samhället måste kunna öppnas upp snart igen, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

Sommaren kommer att avgöra kryssningsfartygens framtid
Tapio Karvonen, som arbetar som specialforskare vid Brahea-centret vid Åbo universitet uppskattade efter sommaren 2020 att intresset för kryssningar kunde börja stiga kraftigt igen.
Det här satte den andra coronavågen stopp för och reserestriktionerna är fortsättningsvis i kraft. Det här påverkar viljan att åka på kryssning.
Även om januari är en lugn tid för fartygen, så är inte båtarna helt utan passagerare. På Åbo-fartygen är det emellanåt hundratals passagerare. I normala fall brukar runt ett par tusen passagerare åka med Viking Grace under veckosluten.

Det viktigaste för rederierna just nu är hur många resor de kan sälja nästa sommar. Passagerarrederierna får största delen av sin vinst under sommaren.
– Både Tallink Silja och Viking Line gjorde förra året förluster på grund av den lugna sommaren. Det är viktigt att befolkningen nu vaccineras så fort som möjligt, så att de sedan vågar resa med fartygen och även i allmänhet, säger Karvonen.
Enligt Boijer-Svahnström är passagerarna fortfarande avvaktande med tanke på sommaren. Man behöver inte boka en kryssning till Sverige lika tidigt som en resa till södern. Från Åland har man ändå sett ett intresse redan nu.
Nöjd berättar att Tallink Silja redan har en del reservationer för nästa sommar, och då kommer även de anställda att kunna återvända till jobbet.
Frakttrafiken håller rederierna flytande
Vid båda rederierna har man varit nöjd med den stora mängden frakt. Trots att frakten har minskat med runt fem procent för Tallink Silja, har frakttrafiken varit en livlina under pandemin.
– Passagerarna är väldigt försiktiga med att åka på resor. Det här gäller även resor som inte kräver att man sitter i karantän, som kryssningen mellan Åbo och Stockholm då man inte ens stiger i land. Nu i början av året måste vi klara oss nästan enbart på frakt, berättar Nöjd.
– Det är viktigt att komma ihåg att vi har tre fartyg som är helt ur trafik. Frakten är en viktig inkomstkälla för oss, och på grund av Viking Glory är frakten ännu viktigare i framtiden, säger Boijer-Svahnström.

Även Karvonen betonar att det är frakten som för tillfället räddar Sverigebåtarnas framtid.
– Även om vi ser Sverigebåtar som har stannat kvar i hamnen och endast få passagerare är i farten, så är båtarna fulla med varor, berättar Karvonen.
Karvonen påminner även om att rederierna får stödpengar för att frakta varor, så att försörjningsberedskapen ska säkras. Det här gäller både trafiken till Finland och Estland.
– Frakttrafiken är en ganska betydelsefull inkomstkälla, men nu när passagerarantalet har minskat så kraftigt så är de här stödpengarna otroligt viktiga. Rederierna kan inte längre minska sin kapacitet, eftersom det då inte kommer att finnas plats för frakten på fartygen, säger Karvonen.
Nya idéer fungerar i coronatider
Karvonen tror ändå inte att det några konkurser närmar sig. Rederierna har med olika medel lyckats hålla ekonomin i skick. Att sälja fartyg är också en möjlighet i framtiden, enligt Karvonen.
Rederierna har även testat på en del nya sätt att hålla ekonomin i schack. När finländarna inte har haft möjlighet att shoppa på havet så har rederierna provat på försäljning på land.
Boijer-Svahnström berättar att Viking Lines popup-butiker i Reso och Esbo har fått ett positivt bemötande.
– Det har varit fint att nå kunderna också på nya sätt, säger Boijer-Svahnström.
Taxfreebutikerna på land är ändå en marginell inkomstkälla enligt Karvonen.
– De har en viss betydelse, men det handlar främst om att påminna människor om att det går att shoppa på båtarna. Dessutom kan de ge människor glädje i vardagen, men de kan inte på något sätt ersätta den handel som sker på båtarna.

Även Tallink Siljas nya försök att öka sin försäljning har varit lyckade enligt Nöjd.
Nya kunder har strömmat till Tallinks nätbutik, och man har även testat på olika kryssningar och rutter som har varit uppskattade.
– Vi hade lyckade kryssningar till exempel till Ösel, Åland och mellan Åbo och Tallinn. Förhoppningsvis kan vi nästa sommar fortsätta med våra nya rutter, såsom Helsingfors-Riga, berättar Nöjd.
Trafiken är viktig både för personer som reser i arbetet och för ålänningarna
Just nu är många av de som reser med Viking Line på arbetsresor, och på båtarna finns även en del chaufförer som transporterar frakt samt enstaka kryssningsresenärer.
Margareta Ryden-Kortelainen är på väg från en arbetsresa till Sverige, och ska nu ta sig hem till Joensuu. Hon reser i genomsnitt två gånger i månaden mellan Sverige och Finland nu i coronatider.
– Jag är på väg hem till min man för att vattna blommorna och skida. Det var färre passagerare på båten än för ett par månader sedan.
Ryden-Kortelainen arbetar dagligen med coronapatienter. På båten känner hon sig trygg och hon säger att hon är noggrann med att hålla avstånd och att tvätta händerna.
– Vi kan övervinna coronan om vi samarbetar. Man måste skydda sig själv och följa rekommendationerna. Vaccinet kommer att vara till stor hjälp.
Det finns även nu många som precis som Ryden-Kortelainen reser mellan Sverige och Finland på grund av arbete. Därför är det viktigt att trafiken mellan länderna är regelbunden. Dessutom är det på grund av fartygen från Åbo som transporten mellan Åland och Finland fungerar.

Inget slut i sikte för reserestriktionerna
Allt fler coronafall kommer nu från utlandet, och därför har regeringen beslutat att förlänga reserestriktionerna fram till den 9 februari. Även testningen vid Finlands gränser kommer att utökas.
Det här påverkar såklart även allt resande.
– Det är klart att så länge som restriktionerna är i kraft och till och med skärps, samtidigt som krav på coronatestning införs, så är människor inte särskilt ivriga på att resa med fartygen. När det är tryggt att häva restriktionerna igen kommer passagerarna att återvända till båtarna, tror Karvonen.
Artikeln baserar sig på Vasta kesä ratkaisee risteilymatkustuksen tulevaisuuden – tutkija: "Seuraavat kuukaudet varustamot pärjäävät rahtikuljetusten avulla" skriven av Minna Rosvall. Översättningen är gjord av Maj Lundström.