Hoppa till huvudinnehåll

Suvi Minkkinen slog sin norska motståndare och var största ljuspunkten i Finlands lag – tysk kyla i sista skyttet avgjorde stafetten

Suvi Minkkinen i världscupen 2020 i Kontiolax.
Suvi Minkkinen gjorde sitt och missade bara ett skott. Suvi Minkkinen i världscupen 2020 i Kontiolax. Bild: Yle/Tomi Hänninen Suvi Minkkinen

Flera av favoritlagen sköt bedrövligt i skidskyttestafetten, men Finlands kvartett mäktade inte med att ta vara på ett sådant läge. Längst fram blev det en efterlängtad hemmaseger för Tyskland.

Jämntjockt är det finländska damlagets melodi i skidskyttevärldscupen. Stafettkvartetten Suvi Minkkinen, Mari Eder, Venla Lehtonen och Erika Jänkä är långt efter täten, men de är åtminstone jämna.

Minkkinen var den tydligaste ljuspunkten för finländsk del i dagens stafett i Oberhof. Hon tappade bara en halvminut till täten på startsträckan, växlade som sjua och höll bland annat Norge bakom sig.

Efter det pekade kurvan neråt för Finland.

Eder tappade ett par placeringar, Lehtonen fortsatte på den inslagna linjen och Jänkä slutförde stafetten med att behålla lagets 13:e plats.

Det betyder att Finland var ett pinnhål högre upp i resultatlistan än i säsongens två första stafetter i världscupen.

Tyskland avgjorde i sista skyttet

De fyra finländskorna gjorde det bra på skjutvallen och behövde bara använda tio reservpatroner – femte bästa saldot i dag. Norge, Italien, Frankrike och Ukraina – lag med kapacitet att fajtas om pallplaceringar – sköt bedrövligt och bekantade sig med straffrundan.

Bland annat gjorde världscuptvåan Tiril Eckhoff bort sig när Norge behövde en dunderinsats av henne. Hon fick åka två straffrundor på tredje sträckan och släckte Norges hopp om en placering i täten.

I stället var det Belarus och Tyskland som sköt om segern vid sista skjutningen. Franziska Preuss var kylig och träffade alla tavlor direkt – samtidigt som Jelena Krutjinkina behövde använda reservpatroner.

Preuss säkrade en klar tysk seger på hemmaplan och det är de tyska damernas första stafettvinst på ett par år. Krutjinkina fixade en lika klar andraplats.

Svenskan Hanna Öberg hade häng på Belarus inför spurtvarvet, men Öbergs åkning imponerade inte och Sverige slutade trea.

Världscupen i skidskytte fortsätter med masstarter på söndag.

Skidskytte, världscupen:

Stafett, damer:
1) Tyskland 1.14.31,5 (0+5)
2) Belarus + 17,4 (0+9)
3) Sverige + 35,7 (0+5)
4) Ryssland + 42,5 (1+7)
5) Frankrike + 1.48,2 (2+10)
---
13) Finland (Suvi Minkkinen, Mari Eder, Venla Lehtonen, Erika Jänkä) + 4.07,5 (0+10)

Läs också