Hoppa till huvudinnehåll

USA förbereder sig för våldsamma protester – läget ändå lugnare än väntat, demonstrationer i ett fåtal städer

Stängsel runt Capitolium i Washington DC. I förgrunden syns en amerikansk flagga.
Capitolium stormades förra veckan. Nu har säkerhetsläget skärpts runtom i USA inför Joe Bidens presidentinstallation. Stängsel runt Capitolium i Washington DC. I förgrunden syns en amerikansk flagga. Bild: AFP / Lehtikuva Stormningen av Capitolium,Washington (DC),USA

Barrikader och inkallat nationalgarde. Runt om i USA har säkerhetsläget skärpts på grund av hot om potentiellt våldsamma protester. Läget uppges vara lugnt på många håll under lördagen, tidigare befarade man protester under hela veckoslutet.

Enligt Washington Post har beväpnade demonstranter samlats utanför Texas delstatsregerings säte i Austin.

Människor ska ha monterat ihop bland annat vapen vid en parkeringsplats som ligger nära delstatsregeringens byggnad. Läget uppges vara lugnt.

Också utanför motsvarande byggnad i St. Paul i Minnesota har kring 50 demonstranter samlats, rapporterar tidningen. En av dem uppges bära en skylt med texten "The steal is real" det vill säga "stölden är verklig". Det hänvisar till Donald Trumps upprepade anklagelser om valfusk, trots att det inte finns trovärdiga bevis på det.

Antalet demonstranter utanför byggnaden är ändå märkbart färre än de omkring hundratals poliser som också finns på plats. Även i Minnesota beskrivs läget vara lugnt.

Washington Post rapporterar även att enstaka demonstranter befinner sig utanför delstatsregeringens säte i Salem, Oregon.

I huvudstaden Washington DC har Capitoliums polis arresterat en man med laddat vapen och en stor mängd ammunition, uppger CNN med hänvisning till polisen.

Skärpt säkerhetsläge

Alla 50 delstater och District of Columbia (DC) har höjt beredskapen efter att FBI varnat för väpnade protester under veckoslutet.

Fönster har förseglats, stängsel har byggts runt delstatsregeringarnas byggnader och barrikader har placerats vid vägar. Säkerhetsläget har skärpts runtom i USA.

Facebook har också blockerat evenemang som skapats nära Vita huset, Capitolium och delstatsregeringars byggnader.

Över 20 000 soldater i huvudstaden

Washington DC har tagit emot trupper ur nationalgardet från olika delar av landet. CNN uppgav tidigare att åtminstone 20 000 soldater kommer att finnas i staden vid presidentinstallationen, enligt färskare uppgifter från Fox News kan det röra sig om hela 25 000.

Barrikader har placerats ut längs vägar, och grönområdet National Mall, där bland annat Vita huset, Capitolium och Washingtonmonumentet finns, har stängts av.

Svenska Yles Lotte Krank-van de Burgt är på plats i huvudstaden som vidtagit rigorösa åtgärder för att förhindra alla försök till våldsamheter. Här kan du se bilderna från lördagen (16.1).

Washingtonmonumentet i januari. I förgrunden syns människor med munskydd.
Washingtonmonumentet välkomnar inga turister för tillfället. Washingtonmonumentet i januari. I förgrunden syns människor med munskydd. Bild: AFP / Lehtikuva Washingtonmonumentet,USA,Washington (DC)

Huvudstäderna i vågmästarstater såsom Wisconsin, Michigan, Pennsylvania and Arizona löper störst risk för våldsamma protester, uppger experter.

Delstater såsom Michigan, Virginia, Wisconsin, Pennsylvania och Washington har svarat på hoten om våldsamheter genom att aktivera sina nationalgarden.

"Vi hoppas på fredliga protester"

I Michigan har ett stängsel rests runt delstatsregeringens byggnad.

- Vi hoppas på det bästa. Vi hoppas på fredliga protester. Vi tror på det första tillägget till USA:s konstitution (som rör yttrandefrihet, red. anm.), men vi är förberedda på det värsta, uppger Andy Schor som är borgmästare i Lansing för CNN.

Texas har beslutat att tillfälligt stänga delstatsregeringens byggnad. Underrättelsetjänsten har gett indikationer på att våldsamma extremister planerar att utnyttja protester i Austin för att "utföra kriminella handlingar", uppgav Steve McCraw, direktör för Texas säkerhetsdepartement, i ett uttalande på fredagen.

Byggnaden öppnar först efter Joe Bidens presidentinstallation på onsdag. Joe Biden har uppmanat amerikanerna att undvika resor till USA:s huvudstad på grund av coronapandemin. De uppmanas istället följa med installationen online.

Facebook tar bort vapenreklam

Facebook inför tillfälliga begränsningar efter stormningen av Capitolium. Facebook förbjuder annonser som marknadsför vapenaccessoarer och skyddsutrustning i USA. Det kan till exempel vara frågan om vapenhölster och vapenförråd

"Vi har redan tidigare förbjudit reklam för vapen, ammunition och vapentillägg såsom ljuddämpare. Men vi kommer nu också att förbjuda accessoarer" uppger Facebook.

Förbudet är i kraft åtminstone till den 22 januari - det vill säga två dagar efter att Joe Biden installerats som USA:s president.

Tre senatorer har uttryckt önskan om att reklam som gäller vapen på ett eller annat sätt permanent ska förbjudas. Det här uttryckte de i brev till Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Buzzfeed rapporterade i veckan om Facebookannonser som gjort reklam för militär utrustning och förespråkat felaktig information om USA-valet och om nyhetsrapporteringen av Capitolium stormningen.

Facebooksidorna som Buzzfeeds artikel handlade om har tagits bort, uppgav en talesperson för Facebook.

Källa: Washington Post, BBC, Reuters, CNN