Hoppa till huvudinnehåll

Washington DC totalt nedstängt inför presidentinstallationen – över 20 000 soldater från nationalgardet vaktar staden

Capitolium omgärdat av staket
Capitolium är omgärdat av ett över 3,6 meter högt staket. Capitolium omgärdat av staket Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Centrum av Washington DC är så gott som hermetiskt slutet. Inför onsdagens presidentinstallation har man vidtagit rigorösa åtgärder för att förhindra alla försök till våldsamheter. En aldrig tidigare skådad mängd gator är avstängda och polis och soldater står i nästan varje gathörn.

Att ta sig fram i centrum av Washington DC är så gott som omöjligt just nu.

Gatorna i centrum av Washington DC är avstängda med stängsel
Alla gator i centrum av Washington D.C. är avstängda Gatorna i centrum av Washington DC är avstängda med stängsel Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Alla gator kring Capitolium, Vita Huset, Washingtonmonumentet och Lincolnmonumentet är avstängda. Höga staket kantar gatorna och poliser och soldater är utplacerade överallt.

Soldater vaktar gatorna i Washington D.C.
Soldater och poliser är utplacerade överallt. Soldater vaktar gatorna i Washington D.C. Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)
FBI söker tips på busshållplatserna om dem som var med om att storma Capitolium
FBI söker tips på busshållplatserna om dem som var med om att storma Capitolium. FBI söker tips på busshållplatserna om dem som var med om att storma Capitolium Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Myndigheterna har vidtagit rigorösa åtgärder för att förhindra våldsamheter när Joe Biden installeras som president.

Capitolium omgärdat av staket
Capitolium måste beundras på stort avstånd. Capitolium omgärdat av staket Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Över 20 000 soldater från nationalgardet finns på plats i staden.

Över 20 000 soldater från nationalgardet vaktar staden
Över 20 000 soldater från nationalgardet vaktar staden. Över 20 000 soldater från nationalgardet vaktar staden Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Ett över 3,6 meter högt staket har placerats ut kring Capitolium. Enligt myndigheterna är det konstruerat så att det inte går att klättra över det.

Staket kring Capitolium
Det här staketet är enligt myndigheterna konstruerat så att man inte kan klättra över det. Staket kring Capitolium Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)
Staket kring Capitolium
Hit men inte längre. Det här är det närmaste Capitolium man kommer just nu. Staket kring Capitolium Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)
Capitolium
Men om man hittar ett hål i staketet kan man sticka in en hand och ta ett foto utan staket. Capitolium Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Restauranger och souvenirbutiker i området skulle vanligtvis förbereda sig för en svärm av turister just nu.

Tiotusentals människor brukar vanligtvis följa med utanför Capitolium när presidenten installeras.

Men nu har myndigheterna uppmanat människor att stanna hemma.

Butiker och restauranger har stängt och spikat brädor framför fönstren
Butiker och restauranger har stängt och spikat brädor framför fönstren. Butiker och restauranger har stängt och spikat brädor framför fönstren Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Och gatorna gapar tomma bakom stängslen och butiker och restauranger har tvingats stänga och spika upp brädor framför fönstren, ifall av våldsamheter.

Staket i Washington DC
Stadens gator gapar tomma. Staket i Washington DC Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)
Washingtonmonumentet bakom staket
Man kan bara drömma om att komma nära Washingtonmonumentet. Washingtonmonumentet bakom staket Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC),Washingtonmonumentet

En stor del av infartslederna till staden har också stängts av och 13 metrostationer i centrumområdet är stängda.

Många vägar är blockerade med stora lastbilar
Många vägar är blockerade med stora lastbilar. Många vägar är blockerade med stora lastbilar Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)
Militärfordon blockerar vägarna
Också militärfordon blockerar vägarna. Militärfordon blockerar vägarna Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Washington (DC)

Den som trots allt vill ta sig in i Washington DC med bil får lov att stanna vid flera vägspärrar för att förklara för polis eller soldater vad de tänker göra i staden.

Soldater kontrollerar bilar
"Vad ska du göra här då?" Den som vill in till centrum måste förklara sig för soldaterna. Soldater kontrollerar bilar Washington (DC)