Hoppa till huvudinnehåll

Braheiterna i Jakobstad njuter av perfekt skidföre - många hjälpande händer samarbetar för att träna juniorer och hålla spåren öppna

Anders Söderlund och Veronica Holm är båda engagerade i IF Brahes verksamhet.
Anders Söderlund med dottern Clara och Veronica Holm med sonen Matheo är alla aktiva inom IF Brahe. Det behövs många hjälpande händer för att både träna unga skidåkare men också för att hålla spåret i skick. Anders Söderlund och Veronica Holm är båda engagerade i IF Brahes verksamhet. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,skidning,idrottsföreningar

Fint preparerade spår och några minusgrader, just nu är det idealförhållande för IF Brahes skidåkare i Jakobstad. - Efter en snöfattig vinter förra året som dessutom avslutades med corona finns det ett stort behov av att få skida ,säger Anders Söderlund som leder skidsektionen.

Skidspåret i Vestersundsby är välbesökt av skidåkare i alla åldrar den här januarisöndagen. Efter torsdagens köldknäpp ligger temperaturen nu på några behagliga minusgrader.

- Här är otroligt mycket folk nästan alla tider på dygnet, allt från småbarnsfamiljer till motionärer, säger Veronica Holm som är tränare för IF Brahes skidjuniorer.

Söndagarna är vikta för Veronica Holms egen motionsskidning och hon har också sonen Matheo med sig i spåret. Anders Söderlund är skidsektionens ordförande. Han tävlade själv som yngre och sedan när barnen började skida har sporten engagerat hela familjen.

- Det är helt enkelt roligt att skida och det är bra träning för hela kroppen, det är något hela familjen kan göra tillsammans, säger Söderlund.

Clara Söderlund tycker både om att träna och att skida ikapp.
Clara Söderlund tycker om att både träna och att tävla i skidning. Clara Söderlund tycker både om att träna och att skida ikapp. Bild: Yle/Mikaela Löv skidning,Jakobstad

Många vuxna hittar skidningen igen

Holm och Söderlund säger att skidningen har fått ett uppsving i popularitet, och det gäller flera traditionella grenar som löpning, terränglöpning och cykling.

- Jag tror att det har gått upp för många att skidning är så mycket mera än det man gjorde i skolan, när man varken hade fäste eller glid. När du har rätt utrustning så är det en fin sport att utöva, du får hela kroppen med, säger Holm.

Anders Söderlund säger att det också är mycket lättare i dag när det finns vallningsfria skidor och skinskidor. Man behöver inte vara ett proffs på att valla för en behaglig skidtur.

- Man behöver inte kladda skidsmörjor, om man inte vill förstås, säger Söderlund.

Clara Söderlund, 8 år, är nöjd med sin insats i skidtävlingen i Seinäjoki i helgen. Hon tycker att det är roligt att både tävla och träna.

- Lite svårt är det att lära sig tekniken, men det är mest roligt, säger Clara Söderlund.

Matheo Holm, 10 år, är av samma åsikt, det är aldrig trist att bege sig ut i skidspåret.

Skidning kräver engagemang av föräldrarna

De allra yngsta som tränar med IF Brahe är sex år gamla och de äldsta är kring sjutton år gamla. På lördagen var familjerna i Seinäjoki på skidtävlingar. Det kan bli långa dagar för familjerna.

- Det kräver en hel del av föräldrarna om barnen håller på med skidning. Det krävs ett intresse också från föräldrarnas sida, säger Söderlund.

- Inte skulle jag göra det här om jag inte njöt av det. För mig är det höjdpunkter i veckan när jag får dra träningar. Man kommer glad hem sen, man får så mycket tillbaka av barnen. De vill ju vara med och skida, säger Holm.

Skidspåret i Vestersundsby.
Söndagen är vikt för egen motionsskidning för Veronica Holms del. Här beger hon sig i väg ut i spåret med sonen Matheo. Skidspåret i Vestersundsby. Bild: Yle/Mikaela Löv skidning,Jakobstad

Alerte och talkokrafter håller spåren i skick

Det är stadens bolag för underhålls- och stödtjänster Alerte som drar upp skidspåren. Men det krävs också talkokrafter från föreningens sida för att hålla spåret öppet.

Det är med frivilliga krafter som föreningen tillverkar konstsnön. Här finns det ett riktigt järngäng som har kunskaper i att skjuta snö med kanon.

- Mycket görs på talko och det ska de ha ett stort tack för. Vi har också ett bra samarbete med Alerte, säger Veronica Holm.

- Nu har också flera yngre engagerat sig, så återväxten är tryggad. Det behövs många frivilliga för att driva den här verksamheten, säger Anders Söderlund.

Laerke Nylund i skidspåret.
Yngst i spåret den här söndagen är Laerke Nylund i sällskap av mormor Monica Holmgård. Laerke Nylund i skidspåret. Bild: Yle/Mikaela Löv skidning,Jakobstad

Det har blivit dyrare att idrotta i Jakobstad. Stadsfullmäktige beslöt att höja avgifterna för stadens idrottsplatser med 50 000 euro förra året.

Staden har också infört en skidavgift på 25 euro, men den är frivillig att betala.

Behövs det en avgift?

- Det är staden som tar in den. Men det är klart, när det inte finns snö och vi måste tillverka konstsnö så betyder det jättehöga kostnader, säger Holm.

- Kanonerna är igång dygnet runt, på dagen sköts de av Alerte men på kvällarna tar talkokrafter över. Det går åt el och vatten dygnet runt, säger Söderlund.

Förra veckan hade man igång kanonerna i tre dygn. Nu har man också ett reservlager med snö uppe i skogsbrynet.

- Men vi hoppas på mera snö uppifrån, det är behändigare, säger Veronica Holm.

Ansders Söderlund säger att skidintresserade väntar på snön varje vinter. Och alldeles speciellt i år finns det ett uppdämt behov av att få skida.

- Under fjolåret fanns det ingen snö och sen kom coronan. Nu finns det ett stort behov av att få skida, kanske allra mest hos juniorerna, säger Anders Söderlund.

Läs också