Hoppa till huvudinnehåll

Capitolium isolerades temporärt på grund av risk för externt hot

Capitolium i Washington DC
Förberedelser för presidentinstallationen Capitolium i Washington DC Bild: AFP / Lehtikuva USA,Presidentvalet i USA 2020,installation,flaggor,USA:s kongress

Personalen i alla byggnader i Capitolium fick i dag besked om ett externt hot.

Ingen tilläts röra sig vare sig ut från eller in i byggnaderna. De som befann sig utomhus uppmanades att söka skydd.

Människor uppmanades hålla sig borta från yttre fönster och dörrar.

Enligt nyhetsbyrån AP har de personer som förberett presidentinstallationen på onsdag evakuerats från den västliga delen av Capitolium. Den tillträdande presidenten Joe Biden uppges inte ha deltagit i övningen.

Senare uppgifter visade att det inte var fråga om ett hot. Det handlade om en brand som hade uppstått några kvarter från Capitolium.

Bevakningen kring Capitolium är extremt omfattande inför det officiella presidentskiftet på onsdag.

Biden får en mycket annorlunda och dämpad installation - flaggor i stället för människor

Flaggor i mängder i stället för människor då presidentskiftet äger rum 20.1.2021
Flaggor i mängder i stället för människor då presidentskiftet äger rum 20.1.2021 Flaggor i mängder i stället för människor då presidentskiftet äger rum 20.1.2021 Bild: AFP / Lehtikuva USA,Presidentvalet i USA 2020,installation,flaggor,USA:s kongress

Tusentals flaggor bildar ett flaggfält på gräsmattan framför den plats där Joe Biden ska sväras in som USA:s 46:e president om två dagar.

Säkerhetsarrangemangen liknar dem som finns i krigszoner och inga folkmassor får förekomma. Coronaviruset gör att de gäster som deltar i ceremonin måste hålla stort avstånd till varandra.

Ingen tidigare presidentinstallation har varit så här annorlunda och dämpad. I normala fall skulle Washington fyllas med hundratusentals anhängare, kändisar och lobbyister. Den här gången handlar det om ett mestadels televiserat firande av demokratin.

Källor: NBC News, AP, Reuters

Läs också