Hoppa till huvudinnehåll

Ingen byggstart vid gamla travbanan i Vasa i år – men delar av området kan tas i användning under våren

Gamla travbanan i Vasa, september 2019.
Travbanan i Vasa har stått tom sedan 2006. Gamla travbanan i Vasa, september 2019. Bild: Yle/Jarkko Heikkinen Vasa,travdalen

Byggstarten för den nya stadsdelen Travdalen i Vasa har skjutits upp till hösten 2022. Men redan i vår kan en del av det gamla travbaneområdet tas i användning.

Tanken var att man skulle påbörja byggarbetena på den gamla travbanan i Vasa i år. Så blev det inte.

– Det är en fråga om budget. Det senaste året har inte varit så lätt, så därför börjar vi investeringen först nästa år, säger planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges på Vasa stad.

Man i svart jacka och röd halsduk står framför ett snöigt staket.
Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges på Vasa stad säger att många har visat intresse för det nya området. Man i svart jacka och röd halsduk står framför ett snöigt staket. Bild: Jakob Lillas / Yle Vasa,Österbotten,travdalen

Nu hoppas man i stället på att kunna inleda arbetet hösten 2022. Vägbyggen kommer att inledas tidigare, redan till hösten.

– Tanken är att det ska bli en ny levande stadsdel, hjärtat av Sandviken, säger Schulte-Tigges.

I den nya stadsdelen kommer det att finnas bostäder för mellan 2 000 och 2 500 invånare. Enligt Schulte-Tigges ska det också finnas service som behövs för det vardagliga livet.

Verksamhet redan under våren

Redan innan själva byggarbetet kommer i gång kommer man dock att kunna utnyttja området kring travbanan. Genom projektet Tillfällig användning öppnar staden delar av Travdalen för allmänheten och tredje sektorn under våren.

Schulte-Tigges berättar att bland andra skejtare och cyklister har visat intresse för att påbörja någon typ av verksamhet på området.

Det ska bli ett trivsamt, urbant område med mycket plats för gemenskap― Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges

Det finns också planer på stadsodlingar och en hundpark. Tanken är att åtminstone delar av den verksamhet som inleds under våren ska kunna fortsätta även efter att byggarbetet inleds.

– Det ska bli ett trivsamt, urbant område med mycket plats för gemenskap, säger Schulte-Tigges.