Hoppa till huvudinnehåll

Norska comebacken i världscupen sker utan Klæbo: ”Vill tävla i Falun helgen efter Lahtis”

Johannes Hösflot Kläbo efter målgång.
Johannes Høsflot Klæbo tävlar inte i Lahtis. Johannes Hösflot Kläbo efter målgång. Bild: Yle/Tomi Hänninen Johannes Høsflot Klæbo

Norge har nominerat sex damer och sex herrar till världscupen i Lahtis i helgen men Johannes Høsflot Klæbo ingår inte i truppen. Didrik Tønseth har i sin tur valt att avsluta säsongen redan nu.

De norska åkarna har inte tävlat i världscupen sedan premiären i Ruka men i helgen är de tillbaka. Den norska truppen till Lahtis består av tolv åkare men Johannes Hösflot Kläbo är inte en av dessa.

”Johannes Høsflot Klæbo väljer efter en lång och bra träningsperiod samt tre NM-distanser att står över. Han vill tävla i Falun helgen efter Lahtis, säger den norske sprinttränaren Arild Monsen i ett pressmeddelande.

I Kläbos frånvaro ingår Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget och Sjur Røthe i den norska truppen.

Therese Johaug kommer däremot till start i Lahtis. Johaug vann två tävlingar i Ruka och knep också segern i hela minitouren.

Johaug får sällskap av Marie Helene Rossesholm, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng ovh Tiril Udnes Weng i truppen.

Tønseth avslutar säsongen

För Didrik Tønseth kommer det inte att bli några fler tävlingar i vinter. Han hoppar av de norska mästerskapen som nu pågår och lägger ner hela säsongen. Tønseth känner att allt inte står rätt till i kroppen.

”Vi ska göra en omstart för att ta reda på vad som händer och vad som är fel på honom. Jag är bekymrad när jag har en idrottare som inte vet vad som är fel. Han åker inte långsamt utan det är en vägg som har går in i”, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NRK.

Charlotte Kalla kommer göra internationell comeback världscupen når Lahtis. Kalla missade premiären på grund av covid-19 och lämnade sedan också återbud till Tour de Ski.