Hoppa till huvudinnehåll

"Skidåkning är ett trevligt sätt att få motion" - Ingåtjejen Elvira Kokkola åker skidor hundratals kilometer varje vinter

Porträttbild på Elvira Kokkola.
Elvira Kokkola började åka skidor redan i dagis. Porträttbild på Elvira Kokkola. Bild: Christoffer Westerlund / Yle skidning,längdskidåkning,vinter,Västnyland,Ingå,skidåkare,skidjuniorer

Ingå Idrottsförening har en driftig och aktiv skidsektion. Föreningen har ett nittiotal aktiva skidåkare, en dryg tredjedel är juniorer. Ingåtjejen Elvira Kokkola, 14 år, säger att skidåkning är en kul motionsform.

Elvira Kokkola började åka skidor redan när hon gick i dagis. Numera åker hon skidor varje vinter hundratals kilometer. Hon tycker skidåkning är kul.

- Det är roligt att vara ute med vänner och det är ett trevligt sätt att få motion, säger hon.

Skidåkare på väg uppför en backe.
Det är fart på skidorna i backen. Skidåkare på väg uppför en backe. Bild: Privat skidning,längdskidåkning,vinter,Västnyland,Ingå,skidåkare,skidjuniorer

Hon brukar inte tävla i skidåkning fast hon är rätt duktig. Elvira Kokkola har inte riktigt full koll på hur många kilometer hon åker skidor varje vinter, men många kilometer blir det.

- Jag åker nog mycket skidor, det blir hundratals kilometer varje vinter, säger hon.

Skidåkning gör att man blir glad

Hon säger att skidåkning är en utmärkt hobby. Skidåkning ger energi.

- Fast man skulle vara hur trött som helst före ett träningspass, så efter träningen är man hur glad och nöjd som helst, säger hon.

Hennes mamma Mikaela Ståhl-Kokkola är styrelsemedlem i skidsektionen i Ingå IF. Hon fungerar också som tränare för föreningens yngsta juniorer.

- Dom yngsta i gruppen är i förskoleåldern, den riktigt yngsta är visst fem år.

Flera personer står på skidor.
Barnen leker bland annat "Spegeln" på träningarna. Flera personer står på skidor. Bild: Privat skidning,längdskidåkning,vinter,Västnyland,Ingå,skidåkare,skidjuniorer

Hon säger att hon bland annat lär barnen falla och hur man stiger upp igen.

- För att lära oss stiga upp lägger vi oss på rygg och lägger fötterna upp mot himlen. Sedan kan man vända åt sidan, säger hon och konstaterar att skidorna lätt går i kors då man faller.

- På det sättet får man skidorna lätt bredvid varandra då man stiger upp.

Skidboll är ett roligt moment i träningen

Elvira Kokkola säger att hon också ibland faller omkull i skidspåret.

- Det är inte alls farligt, det gäller att stiga upp igen.

Hon säger att metoden hennes mamma lär ut fungerar bra.

- Om skidorna har gått i kors så är det ett bra sätt. Fast det tar ganska lång tid att ta sig upp på det sättet, säger Elvira Kokkola.

Porträttbild på Elvira Kokkola och Mikaela Ståhl-Kokkola.
Mikaela Ståhl-Kokkola och Elvira Kokkola utanför Ingå IF:s skidstuga. Porträttbild på Elvira Kokkola och Mikaela Ståhl-Kokkola. Bild: Christoffer Westerlund / Yle skidning,längdskidåkning,vinter,Västnyland,Ingå,skidåkare,skidjuniorer

Mikaela Ståhl-Kokkola säger att hon tillämpar mycket lek då hon lär ut grunderna i skidåkningens ädla konst för de minsta skidåkarna i familjen.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet nedan.

Ett populärt träningsmoment är något hon kallar för ”suksipallo”, fritt översatt skidboll.

- Barnen övar balans och teknik på olika sätt. Det roligaste är förstås att göra det via lek.

- Ibland har de endast en skida och sparkar fotboll normalt, ibland gör de det lite som i handboll, säger Mikaela Ståhl-Kokkola.

En rolig lek barnen gillar är ”Vem är rädd för snömannen”. I den leken är ett barn fasttagare och de andra försöker komma över planen utan att bli fasttagna.

Konsulterar kommunens coronagrupp

Ganska få av föreningens aktiva skidåkare tävlar. Mikaela Ståhl-Kokkola säger att målet för de aktiva är att ha roligt i skidspåret.

- Om någon vill tävla och om vi ordnar några mindre tävlingar så uppmuntrar vi våra medlemmar att delta.

Kari Kalliokoski stakar på.
För två år sedan ordnade Ingå IF NÅID-mästerskap i skidåkning. Kari Kalliokoski stakar på. Bild: Bubi Asplund / Yle skidning,Ingå,Västnyland,skidåkare,Skidtävlingar,Pargas IF,kari kalliokoski

Föreningen konsulterar coronagruppen i kommunen innan man planerar in några tävlingar.

- På grund av coronaläget är vi förstås försiktiga också på våra träningar. Vi är till exempel indelade i mindre grupper under träningar, säger hon.

Föreningen har en skidslinga som är drygt tre kilometer lång.

- Lilla stora varvet som det kallas är kanske bra för sådana som inte är så duktiga. Den slingan är 1,2 kilometer lång. Och sedan finns ju lilla lilla varvet som är 400 meter, säger hon.

Elvira Kokkola berättar att den längre slingan har en präktig backe.

- Den heter Eivorbacken. Den är ganska brant, säger hon.

Pistmaskinen packar och gör spåren

Ingå IF har en egen snökanon och en pistmaskin. Den konstsnö man tillverkar med snökanonen smälter inte lika fort som natursnön gör.

- Med pistmaskinen packas snön, alla vet ju hur det är att åka skidor till exempel på åkern i fluffig snö. Pistmaskinen gör sedan också själva skidspåret, säger Mikaela Ståhl-Kokkola.

En snökanon sprutar snö.
Snökanonen tillverkar konstsnö. En snökanon sprutar snö. Bild: Privat skidning,längdskidåkning,vinter,Västnyland,Ingå,skidåkare,snökanoner,ingå if

Läs också