Hoppa till huvudinnehåll

Tredje mordrättegången inom ett år från Somero

Rättegångssalen vid en mordrättegång. Rättens ordförande och två tingsdomare sitter bakom ett långt bord uppe på en avsats, åklagaren och försvarsadvokaten sitter vid varsitt bord. Den åtalade är med på rättegången via en videolänk från fängelset.
Den åtalade kvinnan deltog i rättegången via en videolänk från fängelset, eftersom hon exponerats för covid-19, och inte fick delta i rättegången på plats. Rättegångssalen vid en mordrättegång. Rättens ordförande och två tingsdomare sitter bakom ett långt bord uppe på en avsats, åklagaren och försvarsadvokaten sitter vid varsitt bord. Den åtalade är med på rättegången via en videolänk från fängelset. Bild: Linus Hoffman/Yle Egentliga Finlands tingsrätt,Mordrättegång,mord,Somero,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,åtalade,domstolsväsen,domstolar,ting (domstolar),Videolänk,Katja Frondelius-Mäkinen

På måndagen inleddes en mordrättegång vid Egentliga Finlands tingsrätt.

En 62-årig kvinna åtalas för mord då hon misstänks för att i augusti 2020 ha tänt på ett hus i Somero där hennes manliga bekanta fanns.

Mannen var berusad och rörde sig med kryckor. Trots det lyckades han ta sig ut ur huset, men han var svårt brännskadad och dog senare samma dag.

Kvinnan misstänks för att ha tänt eld på huset med lättantändliga vätskor och för att ha låtit bli att rädda mannen. Hon visste att mannen var berusad och att han hade svårt att röra sig.

Kvinnan åtalas också för att år 2013 ha tänt på mannens sängkläder medan han låg på sin säng. Mannen fick då allvarliga brännskador och kvinnan åtalas för grov misshandel.

"Nå, nu brinner huset. Kommer ni nu då?"

Under rättegångens första dag hördes bland annat samtalen till nödcentralen i augusti 2020, där kvinnan på eftermiddagen ville ha hjälp eftersom hennes hund var försvunnen, men hon fick till svar att man får ringa till nödcentralen bara då någon är i nöd.

Då kvinnan nästan 1,5 timmar senare ringer nödcentralen säger hon "Nå, nu brinner huset. Kommer ni nu då?". En minut senare ringer en granne och berättar att mannens hus är övertänt.

Kvinnan har varit häktad sedan branddagen i augusti. Hon nekar till mordanklagelserna.

Ung beväring försvann 2019

Rättegången är den tredje mordrättegången som berör Somero inom ett år.

I juni 2019 försvann en beväring i Somero. Hennes kropp har inte hittats, men ex-pojkvännen misstänktes ha mördat henne och han åtalades för mord.

Nästan ett år efter händelsen dömdes mannen för grovt dödsvållande av ung kvinna. Åtalet om mord föll i tingsrätten. Enligt tingsrätten fanns det inte tillräckligt med bevis för att mannen skulle ha dödat kvinnan med avsikt.

Både mannen, åklagaren och kvinnans pappa har överklagat domen.

Mordåtal för att ha tänt eld på kompisens sängkläder

I maj 2020 dog en man i en brand i ett radhus i Somero, och i början av januari 2021 inleddes rättegången mot två män som hade festat tillsammans med offret.

Enligt åklagaren hade männen börjat gräla bland annat om tobak. Mannen som omkom var påverkad av alkohol och mediciner, och han hade gått och lagt sig.

De två andra männen hade senare tänt eld på hans sängkläder och avlägsnat sig utan att väcka den sovande mannen, som efteråt hittades död på golvet.

Den ena av de två åtalade männen misstänks för mord och den andra för dödsvållande.

Läs också