Hoppa till huvudinnehåll

Vintergrått Vasa tog emot statsminister Sanna Marin – näringslivsfrågor och corona på agendan

Kvinna klädd i svart kappa kliver ur taxi, följs av flera manspersoner klädda i mörka ytterrockar.
Statsminister Sanna Marin (SDP) anlände till Vasa på måndagseftermiddagen. Kvinna klädd i svart kappa kliver ur taxi, följs av flera manspersoner klädda i mörka ytterrockar. Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa Sanna Marin,Vasa,Österbotten

Uppdaterad. Vid halv fyratiden på måndagseftermiddagen klev statsminister Sanna Marin in i den nyrenoverade styrelsegården i Vasa. Överst på programmet står att diskutera aktuella frågor inom näringslivet.

Marin inledde dagen med besök i Seinäjoki och på eftermiddagen stod Vasa i tur.

- Det har varit ett mycket intressant besök, jag har bekantat mig med det nya teknologicentret som byggs på Vasklot. Det är ett intressant jobb som staden, företag och också andra parter gör här, säger Marin.

Under den pågående coronapandemin har statsministern gjort väldigt få landskapsbesök. Besöket i Södra Österbotten och Österbotten är Marins första resa för i år.

I Vasa togs Marin emot av bland andra stadsdirektör Tomas Häyry. Häyry väntas bland annat lyfta möjligheterna med energiteknologi och klimatmålen till diskussion med statsministern.

Tester vid gränserna avgörande för coronaläget i Finland

Coronasituationen gör också att inga publikevenemang ordnas under resan. Marin träffar istället endast städernas ledning, samt representanter för lokala företag.

Den pågående pandemin var också ett samtalsämne under eftermiddagen.

- Regeringens åsikt är att testerna ska finnas vid alla gränser, och inte bara gälla flygtrafiken utan också båttrafik och hamnarna.

Enligt Marin måste Finland öka testkapaciteten så att testerna blir mer heltäckande.

- Då kan vi sila fram möjliga sjukdomsfall redan vid gränserna. Det är avgörande för hur vi kan hålla smittan i schack i Finland.

Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen hör till dem som träffar statsministern under besöket i Vasa, och frågor kring hur man ska ta sig ur coronapandemin diskuteras.

Coronasamordningsgruppen i Österbotten, som leds av Kinnunen, har av regeringen önskat striktare regler för resor till Finland så att man bättre kan förhindra spridningen av muterat coronavirus till Finland.

Läs också