Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmitta på stort skolbygge i Lojo - tiotals byggarbetare i karantän och arbetet står stilla

Skylt med texten Laurentiustalo -huset på byggarbetsplats.
Det nya Laurentiushuset ska ersätta nuvarande skolor, daghem och andra verksamhetslokaler. Skylt med texten Laurentiustalo -huset på byggarbetsplats. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Laurentiushuset

Nästan 60 personer är i karantän och byggarbetet står stilla på det stora skolbygget i Lojo centrum. Alla byggarbetare på Laurentiushusets byggarbetsplats testades under tisdagsförmiddagen.

Flera personer på bygget har burit på coronasmitta.

Spårningen i gång

Det är ännu inte klart var smittan kommit ifrån utan fallen spåras som bäst, uppgav Lojo stad på sin webbplats på tisdagen (19.1).

För att hindra ytterligare smittspridning har en stor del av byggets personal nu satts i karantän. I praktiken har arbetet stannat upp på grund av det stora antalet byggare i karantän. De som inte har exponerats kanske kan fortsätta jobba.

Plan för hur Laurentiushuset kan komma att se ut.
Så här ska Laurentiushuset se ut i höst när skolorna börjar. Plan för hur Laurentiushuset kan komma att se ut. Bild: Skanska Västnyland,Lojo,Laurentiushuset

Karantänbeslutet ska enligt staden inte påverka den planerade skolstarten i Laurentiushuset i höst.

Skanska: Varje byggplats har en egen coronasäkerhetsplan

Det är företaget Skanska som bygger Laurentiushuset.

Jussi Sainomaa vid Skanska beklagar situationen. Laurentiusbygget och alla andra Skanskas byggarbetsplatser har en egen coronasäkerhetsplan som bygger på att man undviker närkontakter.

- God handhygien ska följas, vi kommer på jobb vid olika tider och arbetsteamen är små så att så få som möjligt skulle vistas tillsammans på samma plats. Och vi understryker konstant att man absolut inte får komma på jobb om man är sjuk, förklarar Sainomaa.

När Laurentiushuset står klart ska det inhysa både svensk och finsk skola, daghem och många andra verksamheter.

Källa: Lojo stads webbplats 19.1.2020.

Läs också