Hoppa till huvudinnehåll

Flera längdåkare fick köldskador efter iskalla långloppet La Diagonela – vissa av dem riskerar nu att tappa tår och fingrar: "I värsta fall ruttnar stortån"

Starten vid Vasaloppet 2014.
Arkivbild från Vasaloppet. Starten vid Vasaloppet 2014. Bild: Kamerapress / All Over Press Vasaloppet

Ski Classics-loppet La Diagonela blev en riktigt kylig historia. Många fick söka hjälp efter att ha drabbats av köldskador. ”Det är många tankar som snurrar i mitt huvud nu”, säger svensken Michael Eklöf, vars ena stortå riskerar att ruttna, till NRK.

Deltagarna utsattes för en rejäl prövning i lördagens 65 kilometer långa skidlopp La Diagonela i Schweiz. Tävlingen, som hör till Ski Classics-serien, åktes i temperaturer som ställvis ska ha varit under -25 grader.

Ari Luusua var bäste finländare med sin tionde plats, medan Viktor Mäenpää var i mål som nummer 28.

– På slutet tänkte jag bara på att jag ska ta mig i mål. Då var det mera överlevnad än tävling för min del. Jag hade svårt att böja knäna efter målgången. Men jag klarade mig ändå hyfsat bra, rapporterade den Jakobstadsbördige åkaren för Vasabladet (bakom betalmur) efter loppet.

Viktor Mäenpää i farten.
Viktor Mäenpää (arkivbild). Viktor Mäenpää i farten. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Längdskidåkning vid olympiska vinterspelen,viktor mäenpää

Flera åkare klarade inte kylan lika bra som Mäenpää. Svensken Michael Eklöf slutade på 59:e plats och har fortfarande fötterna i bandage. Värst är det med hans högra stortå.

Läkarna har meddelat honom att han drabbats av nekrosskador i stortån, alltså döda celler, vilket betyder att det finns en risk att tån trillar av. Bilder på NRK:s sida visar att hela stortån är blålila.

– Det är många tankar som snurrar i mitt huvud nu, framförallt kring om jag kommer tappa stortån. Skadorna sitter djupt i tån, och läkarna säger att de inte vet om den kommer att leva eller inte. I värsta fall kommer den att ruttna av sig själv. Bara tiden kommer att utvisa vad som händer, säger svensken som har stora smärtor till den norska tv-kanalen.

– Det skulle vara för jävligt om jag mister den.

Norska tvåan: ”Värsta känslan i mitt liv”

NRK har också en bild på Patrick Ottilingers skadade finger. Tysken berättar att han riskerar att tappa två fingrar efter lördagens skräcklopp.

– Jag avbröt halvvägs in i loppet då hela kroppen slutade fungera i kylan. Men i mina händer kände jag ingenting, inte heller nån smärta. Då jag kände på handen märkte jag att den var helt hård.

– Det var som att röra en sten, eftersom den var helt frusen. Det var först då som jag förstod att något var på tok, berättar Ottilinger.

Svensken Oskar Kardin vann herrloppet, med knappt fyra minuters marginal till den norske tvåan Andreas Nygaard. Efter målgång märkte Nygaard att allt inte stod rätt till hos honom heller.

Först var hans händer kritvita. Sedan kom smärtorna. Nygaard beskrev känslan som ”den värsta i hans liv” för NRK.

Dagen efter loppet var sex av hans fingrar svullna och fyllda av blåsor. På Instagram delade han en bild på sig från sjukhusbädden.

– Det var en fascinerande smärta, det var så illa att man inte visste vad man skulle ta sig till. Jag lade mig bara under täcket och väntade på att det skulle bli bättre, sa Nygaard till NRK.

Andreas Nygaard får en puss på kinden.
Andreas Nygaard vann Vasaloppet 2018. Andreas Nygaard får en puss på kinden. Bild: EPA-EFE/All Over Press Vasaloppet,Andreas Nygaard

Spydde och avbröt

Fransmannen Thomas Joly fick uppsöka sjukhus efter att ha återvänt till hemlandet – och konstaterades senare ha tredje gradens frostskador på fyra fingrar, vilket är den näst allvarligaste graden.

Jolys säsong är nu slut och han riskerar att få permanenta vävnadsskador. Fransmannen berättar att två av hans lagkamrater fått liknande skador; en med tredje gradens frostskador och en med grad två.

– Jag kände på fingrarna från start i loppet, och när jag hade kört 50 kilometer hade jag huvudvärk. Jag började spy och fick så småningom bryta, sa Joly.

– Vi är tre från mitt lag som är på sjukhus nu. Jag tror att juryns beslut att låta loppet genomföras på det här sättet var fel. De utsatte alla idrottare för fara.

Joly är inte den enda åkaren som varit kritisk till att loppet blev av. Ski Classics-direktören David Nilsson betonar att alla skador som uppkommit är ytterst beklagliga – men försvarar beslutet att genomföra tävlingen.

Köldgränsen för Ski Classics-seriens lopp är -25 och Nilsson säger sig inte ha hört om att kvicksilvret sjunkit så lågt under lördagen. Enligt svensken uppmätte man temperaturerna -13, -17 och -22 på tre olika ställen längs banan.

– Utifrån det perspektivet är reglerna klara och jag tycker att juryn tog ett korrekt beslut. Det är också viktigt att skidåkarna anpassar sig efter förhållandena. De stall som var bra förberedda klarade sig också bra.

Resultat, damer:

1. Jenny Larsson SWE 3.19.49,8
2. Lina Korsgren SWE +3.31,6
3. Emilie Fleten NOR +3.35,9

18. Heli Heiskanen FIN +29.14,7

Resultat, herrar:

1. Oskar Kardin SWE 2.43.49,4
2. Andreas Nygaard NOR +3.54,2
3. Petter Eliassen NOR +3.54,5

10. Ari Luusua FIN +4.24,4
28. Viktor Mäenpää FIN +9.21,5
44. Isac Homström FIN +24.06,8
45. Eric Storvall FIN +24.30,1
61. Heikki Isoranta FIN +41.00,0

Läs också