Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Biden hindrar Trumps coronabeslut – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Närbild av Joe Biden som tar av sig ett svart munskydd.
Joe Bidens administration tänker inte lätta på restriktionerna enligt Donald Trumps beslut Närbild av Joe Biden som tar av sig ett svart munskydd. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Munskydd

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Trump och Biden har olika syn på reserestriktioner

USA:s president Donald Trump har meddelat att han häver landets inreseförbud från Schengenländerna, Storbritannien, Irland och Brasilien. Förbudet har införts för att stoppa coronavirusets framfart. Men Bidenadministrationen meddelar att man inte har för avsikt att häva restriktionerna.

Coronasjuka blir märkta

Finländare som har insjuknat i covid-19 känner sig utpekade. Infektionsläkare Peter Klemets säger att nya infektioner betraktas som skrämmande och omges ofta av ett kraftigt stigma.

Vi har träffat paret Tuula och Christer Schoultz som har fått erfara det här efter att hela deras familj på sex personer insjuknade.

Tuula och Christer Schoultz
Tuula och Christer Schoultz och deras fyra barn har haft covid-19. Tuula och Christer Schoultz Bild: Privat coronavirusutbrottet i Finland 2020,immunitet,Schoultz

De märkte att vissa bekanta undvek dem. Men för andra blev de hett eftertraktat sällskap.

Polisen vädjar om rymmande unga

Polisen går ut med en vädjan om att myndigheterna gör mer för de hundratals minderåriga som rymmer varje år, med risk att själva begå eller utsättas för brott.

De flesta finns i huvudstadsregionen och många av dem som borde tas omhand av socialmyndigheter landar i stället hos polisen. Det finns flera exempel på det under de senaste månaderna.

Professor Mirjam Kalland konstaterar att ett barn som rymmer vill bli hittat.

Professor Mirjam Kalland
Mirjam Kalland föreslår ett särskilt team för att hitta minderåriga som rymmer. Professor Mirjam Kalland Bild: Sofie Gammals/Yle Mirjam Kalland,professorer,småbarnsfostran

Tyskland väntas skärpa och förlänga restriktioner

I Tyskland ska man i dag ta ställning till om landets coronarestriktioner ska förlängas och skärpas. De nyregistrerade coronafallen har visserligen minskat en aning, men nu oroar man sig för de mer smittsamma muterade versionerna av viruset.

– Det är nu viktigt att inte se de sjunkande siffrorna som en signal för att på nytt ge viruset rum att sprida sig, konstaterar Tysklands hälsominister Jens Spahn.

Med största sannolikhet kommer coronarestriktionerna ytterligare att skärpas när de tyska delstaternas regeringschefer idag diskuterar nya åtgärder under ledning av förbundskansler Angela Merkel.

Eva Biaudet vill bli borgmästare

Det finns ytterligare en kandidat i Helsingfors borgmästarval i samband med vårens kommunalval. Svenska folkpartiets Eva Biaudet ställer sig till förfogande, meddelar partiet.

Biaudet säger i meddelandet att hos anser att politiken i Helsingfors är “i ett vägskäl” och att hon vill ”jobba för en liberal, öppen och inkluderande huvudstad”.

En kvinna med axellångt blondt hår ser in i kameran och ler. Bakgrunden är vit, hon har glasögon med mörka bågar på sig och en görnblommig skjorta som syns vid axlarna.
Biaudet säger att hon vill jobba för en liberal och inkluderande huvudstad. En kvinna med axellångt blondt hår ser in i kameran och ler. Bakgrunden är vit, hon har glasögon med mörka bågar på sig och en görnblommig skjorta som syns vid axlarna. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Eva Biaudet

Biaudet har varit riksdagsledamot för partiet i två omgångar och har varit minister.

Sedan tidigare finns sju borgmästarkandidater. Samlingspartiet har tills vidare inte presenterat någon kandidat.

Väder

Det varnas för dåligt väglag i landets södra och mellersta delar på gund av underkylt regn, snöfall och stigande temperatur.

Vid kusten är snöfallet lokalt ymnigt. Temperaturen är på dagen mellan 0 och -8 grader, mildast i sydväst. I Lappland är det -5 till -15 grader.

Läs också