Hoppa till huvudinnehåll

Polisens siffror visar: Ovanligt många dråp och mord under coronaåret

Gravljus vid mordplatsen i Forsby i Helsingfors.
Fallet med tonåringar som dödade en jämnårig i Forsby i Helsingfors väckte mycket uppmärksamhet hösten 2020. Gravljus vid mordplatsen i Forsby i Helsingfors. Bild: Lehtikuva ljus (konkret icke-levande objekt),brottsplats

Under det senaste året har det gjorts fler mord och dråp än på länge, visar Polisstyrelsens statistik som Yle Uutiset rapporterar om.

Den allmänna trenden är att olika typer av brott mot liv har minskat sedan 1990-talet, men det finns några år som utgör undantag. Ett sådant undantag är 2020.

Under året fick polisen kännedom om 489 brott mot liv och det är ungefär en tredjedel fler än under föregående år. Bland brotten finns 57 dråp och 33 mord samt cirka 400 försök till dråp eller mord.

Statistik över brott mot liv 2020..
Statistik över brott mot liv 2020..
Statistik över brott mot liv 2019.
Statistik över brott mot liv 2019.
Statistik över brott mot liv 2018.
Statistik över brott mot liv 2018.

Särskilt de fall som rubriceras som mord har ökat kraftigt jämfört med de senaste åren. Det kan enligt polisen ha två förklaringar. Dels kan det vara ett tecken på att brotten mot liv har blivit råare, så att allt fler av dem betraktas som mord.

En annan förklaring är att man kan ha ändrat synen på var gränsen mellan dråp och mord går.

Coronarestriktionerna kan ligga bakom

Det ökade antalet brott mot liv sammanfaller med coronarestriktionerna under första hälften av år 2020. Den största ökningen har nämligen skett under vårvintern och våren.

– På våren ökade människors stress och oro för ekonomin på grund av att samhället stängdes ned och många permitterades och det har gett efterverkningar inom brottsligheten, säger forskare Miikka Vuorela vid Östra Finlands universitet, intervjuad av Yle Uutiset.

Vid Polisstyrelsen säger inspektör Pekka Heikkinen att den stängda restaurangvärlden kan ha bidragit till ökat våld.

– Alkoholanvändningen har flyttat till hemmen. Blir det bråk där finns det ingen som ingriper, säger han till Yle Uutiset.

Under slutet av år 2020 börjar polisstatistiken se ljusare ut. Då har faktiskt färre brott mot liv än vanligt registrerats.

Texten bygger på Yle Uutisets artikel 2020 oli henkirikosten synkkä vuosi – henkirikosten määrä kasvoi erityisen rajusti viime keväänä skriven av Katri Kirsi.