Hoppa till huvudinnehåll

President Trump häver inreseförbud från Schengenländerna - men Bidenadministrationen tänker inte tillåta inresa

New York skyline
Det är fortsättningsvis stopp för resenärer från bland annat Schengenländerna New York skyline Bild: EPA New York

USA:s president Donald Trump meddelade att han häver inreseförbudet från Schengenländerna, Storbritannien, Irland och Brasilien. Förbudet infördes i mars för att stoppa coronavirusets framfart. Men det blir ändå inte fritt fram att resa till USA från de här länderna. Bidenadministrationen meddelar att man inte har för avsikt att häva restriktionerna.

På måndagen meddelade president Donald Trump att medborgare från Schengenländerna, Storbritannien, Irland och Brasilien från och med den 26 januari igen får resa till USA. Förutsatt att de har bevis på ett negativt coronatest.

USA införde i mars inreseförbud för många länder för att stoppa coronavirusets framfart.

Coronatestning
Alla utländska resenärer behöver bevis på negativt coronatest för att få komma till USA Coronatestning Bild: EPA Coronatestning

Förra veckan meddelade de amerikanska myndigheterna att alla utländska resenärer från och med den 26 januari måste ha ett bevis på ett negativt coronatest för att få komma till USA.

Och flygbolagen hoppades att det nya kravet skulle få Trumpadministrationen att häva inreseförbudet, som har minskat resandet från vissa europeiska länder med 95 procent eller mera.

Enligt president Trump behövs förbudet inte mera i och med kravet på ett negativt test.

Bidenadministrationen tillåter inte inresa

Det räckte ändå inte länge innan Vita Husets blivande nya pressekreterare, Jen Psaki, meddelade på Twitter att Bidenadministrationen inte har någon avsikt att tillåta inresa.

Jen Psaki, Vita Husets nya pressekreterare
Jen Psaki blir ny pressekreterare i Vita Huset när Joe Biden tillträder som president Jen Psaki, Vita Husets nya pressekreterare Bild: All Over Press Jen Psaki

När pandemin blir värre och mer smittsamma varianter av viruset dyker upp runt om i världen är det inte rätt tid att häva restriktioner för resande, skriver Psaki.

På inrådan av vårt medicinska team tänker Bidenadministrationen inte häva restriktionerna den 26 januari, skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Psaki kommer Bidenadministrationen i själva verket att skärpa åtgärderna när det gäller resande för att försöka hämma virusets framfart ytterligare.

Psaki säger ändå ingenting om vilka åtgärder det gäller.

Läs också