Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Halvera den andra vaccindosen så räcker coronavaccinet till fler - THL utreder

vaccin, coronavirus, pfizer
Leveransproblem hos Pfizer väcker frågor om vaccinet räcker till vaccin, coronavirus, pfizer Bild: AFP / Lehtikuva Pfizer Inc.

Vaccinforskningscentralens chef, professor Mika Rämet, föreslår att den andra dosen coronavaccin halveras, så länge det förekommer leveransproblem för Pfizers och Biontechs preparat. På THL ställer man sig välvilligt till förslaget.

Genom att halvera den andra dosen - eller boosterdosen - skulle den tillbudsstående vaccinmängden öka med en tredjedel, säger Rämet. Han påpekar att immunförsvaret ökar effektivt också genom en mindre boosterdos.

Rämet kommer med förslaget i sin blogg.

Enligt Rämet har man redan under forskningsskedet testat olika stora doser och det finns rön som visar att också mindre boosterdoser har effekt.

THL lovar tänka på förslaget

På Institutet för hälsa och välfärd säger överläkaren Hanna Nohynek att Rämets förslag är ett förnuftigt alternativ för att lösa vaccinbristen.

- Vi kan överväga förslaget, säger Nohynek till Helsingin Sanomat. Det krävs ändå lite forskning innan vi kan gå ut och rekommendera halverade doser.

Enligt henne pågår redan undersökningar om olika vaccinkombinationer och doser.

- Vi borde granska en halvering av boosterdosen på ett systematiskt sätt, för att få klarhet i om en halverad dos ger lika gott skydd som en hel dos, säger hon.

I Finland vaccineras folk nu med Pfizers och Biontechs coronavaccin. Boosterdosen ges tre veckor efter att den första dosen getts.

Förra veckan meddelade ändå tillverkaren Pfizer att leveranserna de närmaste veckorna blir mindre än planerat av produktionstekniska skäl. Senare lovade Pfizer att problemen skulle vara avhjälpta efter en vecka.

Läs också