Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo Tremilen skidas sannolikt i mars - Borgå Akilles avvaktar med Stefan Löfving-loppet

Närbild på skidspår en solig vinterdag.
Snömängden tillåter förhoppningsvis flera skidlopp i Östnyland den här vintern. Arkivbild. Närbild på skidspår en solig vinterdag. Bild: Petri Rinne/Yle Skidspår,vinter,längdskidåkning,Svedängen,Helsingfors,idrott

Om förhållandena tillåter ordnas Sibbo Tremilen för tredje gången i mars. Arrangörerna hoppas kunna erbjuda en ny 15 kilometers slinga. I Borgå väntar Akilles på klartecken från staden för Stefan Löfving-loppet.

Enligt planerna ordnas Sibbo Tremilen söndagen den 14 mars med start vid Söderkulla skidstadion.

Sträckorna är samma som tidigare år – 10, 20, 30, och 50 kilometer utan tidtagning. Man kan skida både skate, det vill säga fri stil, och klassisk stil.

- Nog går det väl som planerat. Vi ska ordna våra egna Söderkullaspel nu på söndagen. Det har inte varit lätt att få dem igång med den här situationen och läget som det är, säger Sam Fransman, viceorförande för Sibbo-Vargarnas skidsektion.

Fokus ligger alltså nu på Söderkullaspelen, som ordnas i enlighet med myndigheternas säkerhetsåtgärder.

Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet
Sam Fransman hoppas på stort deltagande i Tremilen. Sam Fransman, primus motor för Sibbo 3-mil skidloppet Bild: Yle/ Stefan Paavola Sibbo Vargar,Sibbo,längdskidåkning,skidåkare,motionsidrott,sibbo 3-milen

När spelen är över blir det Sibbo Tremilen för hela slanten och sektionen har fått nys om ett välkommet nybygge.

Kommunen har gjort botten till spåren där Tremilen brukar skidas.

- Det är till 80 procent draget. Där är ett ställe som dom hugger och bara de har kört ut virke ska vi hoppas att vi får spåren intäckta och den slingan i gång, säger Fransman.

Det handlar om ett privat område mellan Söderkulla och Box som skogsägarna redan en längre tid funderat på att avverka.

Om avverkningen och spårdragningen kan fullföljas kan man bygga en hel 15 kilometers slinga, istället för den på 10 kilometer som man skidat hittills.

- Får vi den där slingan med är vi nära att erbjuda 15 kilometer och då kunde man tänka sig att Tremilen blir två varv, så det ska vi hoppas på.

Fransman påpekar att det inte är lika lätt att dra upp spår som för några år sedan.

Latu-ura runsaslumisessa metsässä
Markägare är inte lika villiga att upplåta sin mark till motionärer som förut. Arkivbild. Latu-ura runsaslumisessa metsässä Bild: YLE/Raili Löyttyniemi vinter,snö,skidspår

Markägarna är inte lika villiga att upplåta mark och skog för skidåkare och i till exempel Söderkulla utgör de nya bostadsområdena en utmaning.

- Kommunen vet hur viktigt det är med utelederna, både för gång och skidning på vintern. An efter som det kommer nya höghus och egnahemshus drar de nya slingor, byter rutterna och söker nya alternativ, så det är positivt och mycket bra, säger Sam Fransman.

Tydligare bana med skyltning

Sibbo Tremilen har ordnats 2018 och 2019 i en terräng som passar både yngre och äldre motionärer. Trots det har vissa känt sig förvirrade ute i spåren.

- Ortsborna har varit lite förvirrade över hur man ska skida överlag, alltså åt vilket håll. Där går ju flera spår och kör du alla slingor runt så blir det redan 15 kilometer.

Arrangörerna vill att skidandet ska löpa så smidigt som möjligt längs med en logisk runda.

- Visst måste vi ha skyltning och pilar här och där, men man kan inte skida hit och dit och fram och tillbaks. Och ska man då mötas så måste vi fundera ut om och hur det ska gå att mötas.

Träskyltar med anvisningar i kilometer.
Det 40 kilometer långa Stefan Löfving-loppet skidas kring Holken i Borgå. Träskyltar med anvisningar i kilometer. Bild: YLE/Jonas Blomqvist skidspår,Skidspår,Borgå,friluftsled

Fransman säger att arrangörerna fick god respons över möjligheten att mötas i spåret för två år sedan.

- Dom tyckte om när man möts. Då ser man vem som är med och man kan hälsa och den som har tid kan prata en stund. Det är inte heller tokigt bara man drar tillräckligt brett, säger Fransman.

Sibbo kommun har lovat skyltar till banorna så att man vet åt vilket håll arrangörerna önskar att man skidar.

- När strömmen går åt samma håll så uppstår inga farliga situationer heller.

Folkfest med medaljer och umgänge

Fransman betonar att de ska försöka locka fler ut i spåret i år eftersom det finns rikligt med snö och skidspåren är i gott skick.

- Vi försöker göra det här till en folkfest. Vi ska se med coronan vad vi kan erbjuda, men nog ska vi ha lite drickastationer och sånt.

2019 införskaffades 500 medaljer med kommunens vapen på som delades ut till alla som deltog i Sibbo Tremilen.

Loppet drog dessvärre färre deltagare än väntat och därför finns det gott om medaljer kvar.

- Jag kan nog välkomna en 200-300 åkare utan att medaljerna tar slut. Det ser bättre ut nu med mera snö och bättre vinter.

Akilles avvaktar med Stefan Löfving-loppet

När det gäller Stefan Löfving-loppet i Borgå är Akilles skidsektion i princip redo för att sparka igång arrangemangen.

- Vi avvaktar eftersom restriktionerna inte tillåter tävlingar och lopp för större grupper än tio personer, säger skidsektionens ordförande Katja Laitinen.

Ordförande för Akilles skidsektion - Katja Laitinen.
Akilles ordnar skidlopp för barn och unga, men avvaktar med större lopp, säger Laitinen. Ordförande för Akilles skidsektion - Katja Laitinen. Bild: Yle/Stefan Härus Borgå Akilles,Akilles skidsektion

Laitinen uppger att hon samtalat med staden för två veckor sedan och då fått beskedet om att rådande restriktioner inte tillåter Löfving-loppet.

Om loppet blir av i sin traditionella form klargörs efter att Borgå stad tagit ställning till restriktionerna och rekommendationerna som gäller till den 31 januari.

- Många föreningar och sällskap har hört av sig och önskat att restriktionerna kunde lindras - särskilt när det gäller barns och ungas hobbyverksamhet. Vi diskuterade dessa önskemål länge, men i dagsläget kan restriktionerna inte lindras. Vi följer ändå läget aktivt och riktlinjerna kommer att omvärderas om läget förändras.

Det sade stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i samband med att stadens ledningsgrupp förlängde restriktionerna den 14 januari.

Läs också