Hoppa till huvudinnehåll

Spansk polis lade beslag på enorm kokainlast – två ton kokain gömdes bland kol

kokain lastat på en lastbil.
Polisen hittade kokainet i en container i en hamn i södra Spanien. kokain lastat på en lastbil. Bild: SPANISH CUSTOMS AGENCY HANDOUT / EPA kokain,Spanien

I Algeciras i södra Spanien har polisen gripit tolv personer som misstänks vara involverade i nätverk för drogsmuggling, rapporterar amerikanska CNN.

Det ligger mycket arbete bakom gripandet, som kulminerade i att 2 065 kilogram kokain, som transporterats tillsammans med 40 000 kilogram kol, hittades i hamnen i Algeciras.

Den spanska polisen hade undersökt nätverket i mer än ett år. Enligt myndigheten har organisationens medlemmar försökt gömma verksamheten bakom legitim affärsverksamhet som importerade kol, ris, melass och medicinska produkter från Sydamerika.

Avlyssnade hundra telefoner

Till en början importerades produkterna till hamnen i Barcelona, men på grund av coronapandemin var de tvungna att flytta verksamheten till Algeciras i mitten av april. Polisen identifierade medlemmar av organisationen i Murcia och Sevilla i början av 2020.

Enligt polisen består nätverket av två familjer med nyckelpersoner i Brasilien och Paraguay som koordinerade kokaintransporten. Organisationens ledare rekryterade personer som agerade ansiktet utåt för företagen.

Under utredningen undersöktes 16 hem och företag samt 200 containrar som hade skickats till Spanien från Brasilien och Paraguay. Man avlyssnade även 100 telefoner. Tolv personer har gripits, varav sex är i polisens förvar.

Läs också