Hoppa till huvudinnehåll

Unga män från Nederländerna misstänks ha svalt och smugglat flera kilo kokain till Åbo och Helsingfors

En polisbil står parkerad på Domkyrkotorget utanför Åbo Domkyrka en mulen höstdag.
Finländare och nederländare smugglade och sålde narkotika i Åbo och Helsingfors. En polisbil står parkerad på Domkyrkotorget utanför Åbo Domkyrka en mulen höstdag. Bild: Linus Hoffman/Yle Polisen i Finland,polisen,Polis,polisfordon,poliser,Åbo,Åbo domkyrka

Unga män från Nederländerna misstänks ha smugglat kokain i sina kroppar till Åbo och Helsingfors för försäljning under flera års tid. Polisen har gripit runt tio personer i samband med brottsutredningen.

Polisen kom smugglingsorganisationen på spåren i somras. Enligt polisen har åtminstone två nederländska män smugglat kokainet genom att svälja det.

"Metoden att smuggla narkotika inne i kroppen är livsfarligt. Om en narkotikakapsel spricker inne i kroppen leder det sannolikt till att smugglaren dör", säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Aki Lahtinen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Polisen fick reda på att de misstänkta smugglarna bodde på ett hotell i centrala Helsingfors i somras och slog till mot rummen personerna bodde i. Personerna greps och 380 gram kokain beslagtogs.

Centralkriminalpolisen och Polisinrättningen i Sydvästra Finland har tillsammans utrett brottshärvan som beskrivs som stor av polisen.

De misstänkta smugglarna är runt 20 år gamla

Kokainbeslaget möjliggjorde en stor förundersökning och polisen kunde utreda fyra tidigare fall av införsel av narkotika åren 2019–2020.

Under förundersökningen klarlades också hur narkotikan transporterades i Finland och polisen kunde ingripa i organisationer som i Åbo och Helsingfors sprider narkotika. De här organisationerna leds av finländare.

Enligt förundersökningen kom personerna i Nederländerna i kontakt med finländarna via internet, och tillsammans började man smuggla och sprida narkotika i Åbotrakten. Dessutom hyrdes lagerlokaler i både Åbo och Helsingfors för att kunna expandera marknaden.

Vid utredningen har polisen hittat bevis för att personerna under ett år hann smuggla runt 2 100 gram kokain till Finland.

Fyra personer är eller har varit häktade, tre av dem är från Nederländerna och är runt 20 år gamla. Dessutom har fem andra personer varit anhållna.

Polisen har dessutom sammanlagt beslagtagit 400 gram kokain, en mindre mängd amfetamin och annan narkotika, läkemedelspiller och 35 000 euro i kontanter.

Med brotten skaffades en vinning på upp till 250 000 euro.

Vid utredningen samarbetade polisen i Finland också med Europol. Finsk polis har dessutom bistått polisen i Nederländerna under husrannsakningar.

Ärendet lämnas i dag till Västra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.